Doğu ve Güneydoğu'da art arda açılan toplu mezarların ardından öldürülen PKK’lilerin ve gözaltında kaybedilenlerin aileleri, DNA testi için Adli Tıp'a akın etti.

Başta Diyarbakır olmak üzere Hakkâri, Siirt, Şırnak, Bitlis, Muş, Van, Mardin, Batman, Tunceli, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Sivas'ta çeşitli tarihlerde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmalarda öldürülen yaklaşık 200 PKK'li ve kayıp ailesi; Van, Malatya ve Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılıkları'na başvuruda bulunarak belirtilen noktalarda kazı yapılması talebinde bulundu.

Yakınlarının belirtilen toplu mezarlarda olabileceğini ifade eden aileler, cenazelerin kendilerine verilmesini istedi. Yapılan kazılarda ortaya çıkan kemik parçalarından alınan örnekler ile başvuranlardan alınan kan ve kıl örnekleri DNA testi yapılması için İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu Başkanlığı'na gönderildi. Yoğun başvuru sonucu Adli Tıp Kurumu'nun tıkandığı bildirilirken, şu ana kadar bazı DNA'ların uyumlu çıkması üzerine 23 kişiye ait olduğu belirtilen kemik parçaları ailelerine teslim edildi.

26 TOPLU MEZAR

Toplu mezarlar dışında, 15 aileye ise cenazelerinin çatışma bölgesinde kaldığı cevabı verildi. Bazı cesetlerin de 15 günlük yasal süre içinde sahipleri çıkmadığı için ilgili yerin belediyeleri tarafından fotoğraflarının çekilerek numaralandırılıp kimsesizler mezarlığına defnedildikleri, bu mezarların da ailelerin başvuru yapmaları halinde DNA testi için açılabileceği kaydedildi. Yetkililer, çatışmada yanmış veya tanınmayacak durumda olan cesetlerin, aileleri teşhis etseler bile, "yanlışlığa neden olmamak için" DNA testi yaptırılarak teslim edildiğini belirttiler. Bugüne kadar farklı noktalarda ortaya çıkarılan 26 ayrı toplu mezarda 171 farklı kişiye ait kemiklerine ulaşıldığı öğrenildi.

SABAH