Sokağa çıkma yasağı nedeniyle 3 gün içinde alınmayan cenazelerin, belediyeleri devre dışı bırakarak, valilikler kanalıyla defnedilmesine yetki veren  Adli Tıp Kurumu Yönetmeliği’ne ilişkin Danıştay’da dava açıldı.

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan Adli Tıp Kurumu (ATK) Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklikle, üç gün içinde aileleri tarafından alınamayan cenazelerin mülki idare amirlerince defnedilmesinin önünü açılmıştı.

Aileleri tarafından 3 gün içinde cenazelerin alınmaması halinde devlet tarafından defnedileceğine ilişkin yapılan değişiklik konusunda Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) bölgede öldürülenlerin yakınları olan Abdulkerim Pusat, Gülşen Olgun Yural, Hediye Zirek Pusat ve Rojin Yural adına başvuruda bulundu.

ÖHD avukatlarından Nuray Özdoğan ve Sertaç Ekinci tarafından yapılan başvuruda, düzenlemenin hak ihlalleri doğuracağı belirtildi.

‘MÜVEKİLLER AÇISINDAN CİDDİ HAK İHLALİ’

Başvuruda, müvekkillerin  yaşadığı Cizre ilçesinde halen devam etmekte olan sokağa çıkma yasağı sebebi ile Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bulunan Aziz Yural’ın cenazesini teslim alınmadığı belirtilerek,  “7 Ocak 2016 tarihli 29586 Adalet Bakanlığı Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik düzenlemesi ile müvekkiller açısında ciddi hak ihlali doğuracak bir düzenleme yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Yönetmeliğin  10 maddesinin c bendinde geçen “kimliği tespit edilen cesetlerin gömülmek için ‘belediyeye teslim edilir’ ibaresinin yerine ‘belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir’ şeklinde” değiştirildiği belirtilen dilekçede, “Söz konusu düzenlemeye göre, kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilebilecektir. Düzenleme bir temel hakkın özüne dokunacak niteliktedir ve bu nedenle Anayasa’nın 13. Maddesine aykırıdır” denildi.

Şırnak Devlet Hastanesi morgunda 13, Silopi ve Cizre morglarında 35 cenaze defin için bekletildiği hatırlatılarak düzenlemenin iptal edilmesi istendi.