Kalp yetmezliği bulunan ağır hasta tutuklu Abdullah Kalay, ATK'nın verdiği "Kalbi çalışıyor. Cezaevinde kalsın" raporu nedeniyle cezaevinde ölüme terk edildi.

Gönderdiği bir mektupla yaşadıklarını anlatan Kalay, "Hapishanelerde çıkan her ölümün suçluları ATK, Adalet Bakanlığı ve devlettir" dedi.

Ağır hasta tutuklu Abdullah Kalay'ın sağlık durumu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından belgelendi. Hastane, Kalay'ın geçmişte kalp krizi geçirdiğini, bu nedenle cezaevi gibi kapalı, kalabalık, enfeksiyon riski ve stres yükünün fazla olduğu yerlerde kalmaması gerektiğini belirtti, "Hayati tehlikesinin bulunduğunu ve cezanın ertelenmesi"ni istedi.

Ancak bu rapor, Kalay'ın tahliye olması için yetmiyor. ATK'dan da "Cezaevinde kalamaz" raporu gerekiyor.

Hastanenin bu raporu üzerine, Kalay, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'na sevk edildi. Ancak, sevk sırasında hastanenin raporunun, Kalay'ın dosyasına konulmadığı ortaya çıktı. Kalay, raporu gösterdi ancak dikkate alınmadı. Bir ay süren rapor sürecinin sonunda, "Ağır hastalık kapsamında değildir, kalbi çalışılıyor" denildi.

ATK raporu, kardiyolog muayenesi olmadan düzenlendi. Kalay, avukatları aracılığıyla rapora itiraz etti. Bu kez yeniden hastane süreci başladı. Kalay, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kartal Koşu yolu Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi, yeniden tıbbi tetkikler yapıldı.

Ardından 17 Eylül'de 3. kez ATK'ya sevk edildi, streskopla kalbi dinlendi, muayane sonlandırıldı. 3. İhtisas Kurulu, Kalay'ın dosyasını, "Genel durumu iyi, kalp yetmezliğine bağlı bulgulara rastlanmadığı" diyerek ATK Genel Kurulu'na gönderdi.

Durumu giderek ağırlaşan Kalay, hala cezaevinde. ATK'nın düzenlediği raporlarla, cezaevlerindeki ölümlerin kapısını açtığını belirten Kalay, "Hapishanelerde çıkan her ölümün suçluları ATK, Adalet Bakanlığı ve devlettir" dedi. (ANF)