Cizre ve Sur’daki abluka ve saldırıların protesto edildiği Adana'da, 19 yaşındaki Murat Daşkan silahla vurularak yaşamını yitirdi. 

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Daşkan'ın çatışma ortasında kaldığını ve "nerden ve kimin ateşlediği henüz bilinmeyen silahla vurularak" yaşamını yitirdiğini belirtti.

Dicle Haber Ajansı (DİHA) haberine göre ise görgü tanıkları, Daşkan'ın polis tarafından çıkmaz sokakta vurulduğunu söyledi. 

Adana'da dün gerçekleşen protestolarda polisin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan Mahmut Çakır adlı çocuğun bugün beyin ölümü gerçekleşmişti.

DİHA'nın haberine göre Adana merkez Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi Karasu Kavşağı'nda bir araya gelen gençler, Sur ve Cizre’deki saldırıları protesto etti. Polis, eyleme biber gazı ve ses bombalarıyla saldırırken, gençler de taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. Bu esnada zırhlı araçlarla kavşağı ablukaya alan polis, 14136 Sokak'a giren 19 yaşındaki Murat Daşkan isimli genci kovaladı. Çıkmaz sokağa giren Daşkan polisler tarafından vuruldu. Polislerce vurulan genç, Özel Güney Hastanesi'ne kaldırılırken, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

DİHA, görgü tanıklarının Daşkan'ın polislerce vurulduğunu doğruladığını belirtti. Güvenlik kaygısı sebebiyle ismini vermeyen bir görgü tanığı, "Polisler zırhlı araçlarla mahalleye girdi ve rastgele mahalleyi taradı. Polis bu çocuğu 100 metre kadar kovaladı ve çıkmaz sokakta vurdu" dedi.

Görgü tanığı, vurulan gencin daha sonra polis tarafından zırhı araca bindirildiğini kaydetti.

Bir başka görgü tanığı da, mahalleye giren zırhlı aracın rastgele her yeri taradığını belirterek, akşam saatlerinden bu yana da elektriklerin kesik olduğunu söyledi. Ayrıca çocuk vurulduktan yarım saat sonra polislerin olay yerine gelerek, boş kovanları topladığı ifade edildi.

AİLEDEN POLİSE TEPKİ

Hastane yetkilileri de, gencin polisler tarafından getirildiğini ve olay yerinde yaşamını yitirdiğini belirtti. Daşkan'ın cenazesi Adana Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Adli Tıp Kurumu önüne gelen Daşkan'ın ailesi ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Ailenin tepkisine polis havaya ateş açarak yanıt verdi. Polisin Adli Tıp Kurumu'nun önünden ayrılmasıyla gerginlik sona erdi.

Öte yandan Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Adana'nın birçok mahallesinde yurttaşlar, barikatlar kurarak başlattıkları nöbet eylemi sürüyor. Tarsus ve Mersin'de de Kürtlerin yaşadığı mahallelerde eylemler gerçekleştiriliyor.

DHA: ÇATIŞMA ORTASINDA KALDI

Doğan Haber Ajansı'na göre ise olaylar "PKK yandaşlarının korsan gösteri yapması ve bir aracı yakmasıyla" başladı. Polisin TOMA ve zırhlı araçlarla olay yerine geldiği sırada evlerin damlarından uzun namlulu silahlarla ateş açıldığı, polisin karşılık vermesiyle çatışma yaşandığı belirtildi. 19 yaşındaki Murat Daşkan'ın bu sırada çatışma ortasında kaldığı ve göğsüne isabet eden kurşunla yaralanıp yere yığıldığı belirtildi.

DHA, "PKK'lı" dediği gençlerin damlardan kaçtığını iddia etti. Polis tarafından zırhlı araçla özel bir hastaneye kaldırılan Daşkan'ın ise hayatını kaybettiği aktarıldı.

DHA'ya göre ağabey Hasan Daşkan, "Kendi elimle tutup eve götürdüm. Yarım saat sonra tekrar gitti. Nerede kardeşim, kim vurmuş, nasıl oldu?" diyerek gözyaşı döktü.

Daşkan'ın cenazesi daha sonra hastaneden alınarak otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

(Kaynak: Evrensel)