İSTANBUL- Milyonların adalet talebi Beşiktaş Meydanı'nda dile getirildi. Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi'nin düzenlediği forum yapıldı.

 

Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda düzenlenen foruma KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, TGDP Sözcüsü Necati Abay, Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek, kayıp yakınları ve adalet isteyen yüzlerce kişi katıldı.

 

Alanda adaletsizliğe uğrayanların görüntülerinin yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı. Sık sık "Zindanlar boşalsın, tüm tutsaklara özgürlük", "Faşizme geçit vermeyeceğiz", "Adalet, özgürlük sosyalizmde", "Söz, eylem, örgütlenme hakkımız engellenemez", "Biz biz milyonlarız, adalet için sokaktayız" sloganları atılıyor.

 

Forum, parti ve kurum temsilcilerinin, "Adalet istiyoruz" imza kampanyasına ilk imzaları atmasıyla başladı.

 

ÖZGEN: EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

İlk olarak söz alan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Terörle Mücadele Yasası ve Özel Yetkili Mahkemelerin zulmü karşında birlikte yürümek için burada olduklarını söyledi. Özgen, "Elbette bu ülkede zulmün tarihi eskidir. Ben de bir sendikacı olarak bu zulümden nasibimi aldım" dedi.

 

Muhalif bir konfederasyon olan KESK'in de kurulduğundan itibaren egemenlerin baskılarına maruz kaldığını anlatan Özgen, yüzlerce KESK'linin faili meçhule kurban gittiğini, 2009'da İzmir merkezli operasyonla çok sayıda kişinin gözaltına alınarak tutuklandığını ve 25 kişiye hapis cezaları verildiğini hatırlattı. Özgen, "Verilen kararla KESK'in mücadelesi kriminalize edilmek, güçten düşürülmek isteniyor" dedi.

 

KESK'in grevli toplu sözleşme mücalesinin yanı sıra barış, kardeşlik ve demokrasi için de mücadele ettiğini anlatan Özgen, "40'ın üzerinde arkadaşımız tutuklu, yüzlerce arkadaşımız yargılanıyor. Ama asla ve asla taviz vermeyeceğiz. TMK'larla, ÖYM'lerle mücadelemizi geri düşüremeyecekler. Geçmişte Sıkıyönetim Mahkemelerine, DGM'lere karşı nasıl mücadele ettiysek, şimdi de aynı mücadeleyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

 

SERDAROĞLU: ADALET İSTEYENLER 1 MAYIS'TA BULUŞACAK

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, "Bu ülkede adalet isteyen milyonlar var" dedi ve ekledi: "Adalet isteyenleri 1 Mayıs'ta Taksim'de toplayacağız."

 

Sokrates'in "Adaletin olduğu yerde güce ihtiyaç kalmaz" sözlerini hatırlatan Serdaroğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'de güç var ama adalet yok. Kapitalizm geldi, adalet ortadan kalktı. Nasıl ki biz DGM'lere karşı mücadele verdiysek, onların devamı ÖYM'lere karşı da aynı kararlılıkla mücadele yürüteceğiz."

 

İzmir'de Genel-İş üye ve yöneticilerinin, belediyede taşeron sisteme karşı mücadele yürüttükleri için "ihaleye fesat karıştırmak" iddiasıyla tutuklandıklarını hatırlatan Serdaroğlu, "İhaleci de sissiniz, fesat da sizsiniz. Adaleti ve özgürlüğü birlikte elde edeceğiz" dedi.

 

ABAY: SUSTURULMAK İSTENEN GAZETECİLER TUTUKLANIYOR

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, Türkiye cezaevlerinde 100 gazeteci bulunduğunu hatırlatarak, tutuklu gazetecilere selam gönderdi. Tutuklu gazetecilerin büyük kısmının Kürt gazeteciler olduğuna dikkat çeken Abay, "Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde TGDP'nin tutuklu gazeteci listesini konu edinmiş, Türkiye'de tutuklu gazeteci olmadığını açıklamıştı. Geleneksel devlet politikasıdır. Susturulmak istenen aydınlar, gazeteciler asılsız iddialarla tutuklanır. Başbakan Erdoğan, kendisi de şiir okuduğu için tutuklanmıştı, ama mahkeme kararlarında 'halkı kin ve nefretle birbirine düşürmekten' tutuklanmıştı. İşte Başbakan'ın ikiyüzlülüğü" diye konuştu. Abay, Terörle Mücadele Yasası'nın iptal edilmesini Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını istedi.

 

OCAK: OĞLUMUN KATİLLERİNİN BULUNMASINI İSTİYORUM

Oğlu 1995 yılında gözaltında işkenceyle öldürülen Emine Ocak, "Ben her gün Galatasaray Meydanı'nda adalet istemek için oturdum. Oğlum gibi içeri aldılar, dayaktan geçirdiler. Ben adalet istiyorum, katillerin bulunmasını istiyorum" dedi.

 

TUNCEL: ADALET MÜCADELESİ YAYGINLAŞTIRILMALI

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, demokrasi ve adalet mücadelesinin tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğine işaret etti. "Bizler, AKP'nin çeşmesinden su içmeyen delileriz" diyen Tuncel, doğruları savunmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Tuncel, şöyle konuştu: "Tarih zulmedenlerin tarihi olduğu kadar, aynı zamanda direnenlerin tarihidir. Biz, direnenlerin tarihini yazanlarız. Türkiye'de direnenler arasında Kürt halkı gelmektedir. Kürt halkı büyük baskı altında. 6400 BDP yönetici ve üyesi tutuklu."

 

Tutuklu öğrenci Cihan Kırmızıgül'ün dün serbest bırakıldığını hatırlatan Tuncel, ekledi: "Ama iş bitmedi. Dün Cihan'ı almaya giderken, biri Muşlu, diğeri Diyarbakırlı iki gence soruşturma açıldığını öğrendik. Delil olarak ne konuldu biliyor musunuz? Nüfus kayıt örnekleri. Muşluysan suçlusun, Kürtsen suçlusun, Lazsan suçlusun! Ama Newroz'da ortaya ortaya konan irade, özgürlüğün yolunu açacaktır. Şimdi ezilenlerin adaletini sağlamak için burdaki eylemi büyütmeliyiz. Hepimizi burada tutan şey, TMY. O zaman onu yıkalım. Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Biz barışı getireceğiz, özgürlüğü kazanacağız."

 

HOTLAR: TAŞERON İŞÇİLER ADALET İSTİYOR

Dev Sağlık-İş Sendikası'ndan Mustafa Hotlar, Adana Balcalı Hastanesi'nde 27 sağlık işçisinin, taşeron çalışmaya karşı çıktığı için 27'şer yıl hapis istemiyle yargılandığını hatırlattı. Hotlar, ayrıca birçok hastanede taşeron işçinin kölece çalışma koşullarına karşı direndiği için işten atıldığını söyledi.

 

"Taşeron çalışma, kazanılmış tüm haklarımızın gasp edildiği kölece çalıştırma sistemidir" diyen Hotlar, insanca yaşam için mücadele yürüttüklerini söyledi. Hotlar, "Balcalı adalet istiyor, kayıt dışı çalıştırılanlar, güvencesiz çalıştırılanlar, taşeron işçiler adalet istiyor. Bizler, taşeron işçileri örgütlersek, kayıt dışı çalıştırılanları örgütlersek, adaleti kazanacağız" diye konuştu.

 

ALTIOK: BAŞKALARI İÇİN ADALET İSTERSEK İYİ ŞEYLER OLUR

Sivas katliamında yaşamını yitiren Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, "Ne zaman ki birileri, başkaları için adalet isteğiyle sokaklara çıkarsa, işte o zaman iyi şeylerin olacağını düşünebiliriz" dedi. Altıok, Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesine tepki gösterdi, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz" dedi.

 

TURAN: SUÇSUZ HAPİS YATANLARIN HESABINI KİM VERECEK?

"Devrimci Karargah" davasında tutuksuz yargılanan SDP Genel Başkanı Rıvan Turan, "Zalimin zulmüne baş eğmeyeceğimizi göstermek için buradayız" dedi. Türkiye'nin açık cezaevine dönüştürüldüğünü söyleyen Turan, "Yaklaşık bir yıl Devrimci Karargah adı altındaki torba dava nedeniyle cezaevinde kaldık. Suçluluğu ispatlanana kadar herkes suçsuzken, biz suçsuz oluğumuzu ispat edene kadar suçlu olarak yargılandık" dedi.

 

Turan, şöyle devam etti: "Şu anda idam cezası yok, ancak İstiklal Mahkemesi olsaydı pek çok suçsuz insan asılacaktı. Bizler tutuklandığımızda Erdoğan, 'yoldan geçenleri tutuklamıyorlar, vardır bir şeyleri' dedi. Serbest bırakıldığımızda 'mahkemeler yargılamasını yapıyor, suçsuzları bırakıyor' dedi. Peki bizim 1 yılımızın, onlarca yıl suçsuz hapis yatanların hesabını kim verecek?"

 

Turan, bu ülkeye emeğin, halkların adaleti gelene kadar mücadele edeceklerini söyledi. (ETHA)