İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), MAZLUM-DER Diyarbakır Şubeleri ile Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Dağkapı Meydanı'nda bir araya gelen insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, İç Kalede bulunan eski JİTEM karargahı olarak kullanılan alana yürüdü. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın, adalet yerini bulsun" yazılı pankart ile kayıpların fotoğraflarının taşındığı yürüyüşe, SES, MEYA-DER, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi, Yerel Gündem 21 Engelliler Meclisi de katıldı.

Yoğun kar yağışı altında yapılan yürüyüşün ardından ilk olarak konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, açıklama yaptıkları bu alanın geçmişte devletin görevlileri tarafından infaz merkezi olarak kullanıldığını belirtti. Elçi, "Sivil insanlar evlerinden, iş yerlerinden, sokaktan alınıp devletin bu binasının içersine konulup bir daha kendilerinden haber alınamıyordu. Götürenleri tanıyorduk. Her gün gözlerimizin önündeydiler. Diyarbakır'ın ana kavşaklarında her gün sivil giysiler ve sivil araçlarla geziyorlardı. İnsanları bu sivil araçlara bindiriyorlardı. Şu gördüğünüz binanın kapısından içeri alıyorlardı. Ve bir daha kendilerinden haber alınamıyordu. Yüzlerce insan bu şekilde kaybedildi, akıbetleri bilinemedi" dedi.

ADALETİN KAPISI MAĞDURLARA KAPALIYDI

Adaletin o dönemler için işlemeyen bir süreç olduğuna vurgu yapan Elçi, "Burası aynı zamanda adliye sarayıydı. İşlenen bu ağır suçları soruşturmakla görevli savcılar da bu mekandaydı. Ama mağdurlara devletin, adaletin kapısı ne yazıkki kapalıydı. Yüzlerce insan bu şekilde kaybedilirken, failler soruşturulmadı. Mağdurların yıllarca süren adalet arayışları sonuçlandırılmadı" dedi. Bugün bile binlerce dosyanın savcılığın tozlu raflarında çözülmeyi beklediğini belirten Elçi, insan hakları ihlallerinin pervasızca sürdüğünü dile getirdi. Elçi, Yüksekova'da 3 kişinin polis tarafından öldürülmesini hatırlatarak, ekledi: "Bu cezasızlık kültürünün bir sonucudur."

DEVLET FAİLLERİ ÖDÜLLENDİRDİ

Elçi'nin ardından Kürtçe konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, insan hakları haftası etkinliklerine dün Roboskî'de yaptıkları açıklama ile start verdiklerini hatırlatarak, bugüne kadar faili meçhul cinayetler aydınlatılmış olsaydı Roboskî katliamının da faili meçhul kalmayacağını belirtti. Bilici, "Bu zamana kadar failler devlet tarafından bilerek gizlendi, ödüllendirildi. Bazıları aday gösterildi, bazıları vali yapıldı. Bazıları bakan oldu. AKP iktidarı da bu işin içinde" dedi.

Bilici, her cumartesi yapılan eylemleri de hatırlatarak, "Biz inanıyoruz ki, AKP Hükümeti isterse 24 saat içinde arşivlerini açarak bu katliamların faillerini tespit edebilir. Fakat bunu istemiyorlar" diye konuştu. (ETHA)