Kürtçe savunma yapmak isteyen buna izin verilmeyince savunma yapmayan mahkum Yargıtay aşaması bitince Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Batman’da, üç yıllık eylem albümü taranarak tutuklanan belediye işçisi Abdurrahim Balur, kimi gösterilerde çekilmiş fotoğraflarından hareketle altı yıl dört ay yedi gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkemede Kürtçe savunma yapma isteği reddedilince Balur, kendisini savunamadan mahkum olmuştu.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre Balur’un mahkumiyetinden sonra yasal değişiklik yapılarak, Kürtçe savunmaya izin verilmişti. Balur’un avukatı Erkan Şenses de cezanın kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi’ne savunma gönderen Adalet Bakanlığı, iki yıl önce kaldırılmış yasağı gerekçe gösterdi. Bakanlık, “Başvurucu, suçları anlayabilecek ve cevap verebilecek düzeyde Türkçe bilmektedir. Bu anlamda, başvurucunun mahkeme önünde savunma hakkının kullanılmasından çok siyasi saiklerle böyle bir talepte bulunduğu anlaşılmaktadır” dedi.