Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuklanması ile Washington-Ankara hattında krize sebep olan ABD konsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un yarın avukatı ile görüşeceğini açıkladı.

'FETÖ' soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından ABD ile Türkiye'nin vizeleri karşılıklı olarak askıya almasına sebep olan Metin Topuz'un yarın avukatı ile görüşebileceği öğrenildi.

Adalet Bakanı Gül, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Düne kadar herhangi bir başvuru başsavcılığa yapılmamıştır konsolosluk görevlisi tarafından. Dün itibarıyla 'Avukatımla görüşmek istiyorum' diye bir talebi oldu, anında bunun teknik olarak hazır olduğu ifade edildi. Dün yapılan başvuru neticesinde cuma günü, yarın görüşeceğini ifade etti. Her iki ülke arasında yardımlaşma sürecimiz sürmektedir. Biz de adli boyutuyla ilgili gerekli bilgileri Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ABD'ye iletiyor. ABD, 5 tutukluyla görüşme talebinde bulundu. 2 kişiyle ilgili görüşme izni verildi. 1'i tahliye edilmişti. Diğer ikisiyle ilgili de teknik işlemler sürüyor."

Gül, oğlu ile eşi gözaltına alınan ABD konsolosluğu çalışanı N.M.C. için de "Savcılığın yaptığı açıklamada, ifadeye davet vardır. Giden büyükelçi bu konuyu basın üzerinden farklı bir yere çekmiştir" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'nin Topuz'un avukatı ile görüştürülmesine izin vermediğini belirterek şunları söylemişti:

"(Tutuklu kişilerin) avukatlarıyla görüşmesine müsade edilmesi iyi bir başlangıç olur. Bildiğimiz kadarıyla adli danışmanlarla görüşmelerine izin verilmedi. Şu ana kadar Türkiye hükümetinin yaptığı suçlamaları destekleyecek bir delil görmedik, bu iyi bir başlangıç olur."
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Topuz'un avukatıyla görüştürülmediği konusunda "Avukatları istediği zaman görüşebilir" demişti.