İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yolsuzluk operasyonunun ardından iktidar ile Gülen cemaati arasındaki gerilim şiddetlenerek devletin önemli kuruluşlarında görevden alma dalgalarına neden olurken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tutumu da öne çıktı.

CEMAATE RAKİP İDDİASINDAKİ VAKFA DESTEK

Gül'ün, Gülen cemaatine karşı iktidardan yana tavır koyan Ensar Vakfı'nın Ankara Şube yönetimini, Çankaya Köşkü'nde kabul etmesi dikkat çekti. Eğitim alanındaki çalışmaları ile tanınan ve cemaate bu alanda rakip olabilme iddiasındaki faaliyetleri ile dikkat çeken vakfın Ankara Şubesi'nin Köşk'teki kabulü, eğitim alanında faaliyetleri olan muhafazakar kesimdeki bazı sivil toplum kuruluşlarının devlet tarafından cemaate karşı dolaylı olarak desteklenmeye başlanacağı yorumlarına neden oldu.

İktidar ile Gülen cemaati arasındaki çatışma, devlette atama ve görevden alma operasyonlarına dayalı psikolojik bir savaş ortamı görüntüsü oluştururken, Cumhurbaşkanı Gül'ün, tutumu da önem kazanmaya başladı. Gül, dikkat çeken Kara Harp Okulu ziyaretinin ardından dün de, Çankaya Köşkü'nde Ensar Vakfı'nın Ankara şubesinin yöneticilerini kabul etti.

YENİ VESAYET TESİS EDİLMEMELİ

İktidar ile Gülen cemaati arasında gerilimin önemli noktalarından birini oluşturan dershaneler tartışması gündeme geldiğinde, Ensar Vakfı, Gülen cemaatine karşı iktidara destek niteliğinde ilan yayınlayan 97 dini cemaat, vakıf ve dernek arasında yer almıştı. O bildiride, "Milleti için başarıyla hak mücadelesi verenlere karşı haksızlık yapılmamalı, yeni vesayetler tesis edilmemeli; şahsi, zümrevi kaygılar ve menfaatler milletin ülkenin ve demokrasi mücadelesinin önüne geçilmemelidir" ifadeleri yer almıştı.

1 SAAT 15 DAKİKA

Cumhurbaşkanlığı'nın protokol kuralları çerçevesinde, Gül'ün bu seviyedeki kabulleri normalde 15 - 20 dakika civarında oluyor. Ancak Gül, bu kabulde vakıf yöneticileri ile 1 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptı.

Ercan Poyraz, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Nezaket ziyaretimizde Sayın Cumhurbaşkanımıza eğitim ve kültür alanındaki, barınma imkanlarımızı da içine alan faaliyetlerimizle birlikte yeni neslin yetişmesi konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Bireysel olgunlaşmayı hedefleyen çalışmalarımızla inisiyatif alan, değer yargıları ve milli manevi değerlerini ön planda tutan genç bir neslin yetişmesi konusundaki çalışmalarımızdan, plan ve projelerimizden bahsettik. Engin tecrübeleriyle, ülkenin milli manevi değerlerine sahip çıkan nesillerin yetişmesi için özverili çalışmaların gerektiğinden bahseden Sayın Cumhurbaşkanımız, Ensar Vakfı'nın da kuruluşundan bugüne eğitim öğretim başta olmak üzere kültürel alanda nitelikli faaliyetler gösteren bir kurum olduğundan bahsederek başarı dileklerini iletti."

Poyraz, görüşmede iktidar ile cemaat arasında yaşanan gerilimle ilgili konuların gündeme gelip gelmediğiyle ilgili sorumuz üzerine, "O konuda bir şey söylemem uygun olmaz" dedi.