Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümünde dünyanın farklı ülke parlamentolarında kabul edilen tasarılar ve Ermeni Soykırımı’nın tarihsel bir gerçek olduğu yönündeki üst düzey devlet temsilcilerinin açıklamalarının ardından, bu yıl 24 Nisan öncesi yazılı açıklama yayımlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mesajını değerlendiren ABD’li Ermeniler, Barack Obama’ya 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıma çağrısında bulundu.   

1915’te yaşananların ardından dünyanın dört bir yanına dağılarak Ermeni diasporasını oluşturan topluluklardan başlıcası olan ABD Ermenileri mensuplarının yer aldığı Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Davutoğlu’nun açıklamasını ‘sahte özür’ olarak nitelendirdi.

Associated Press’in (AP) haberine göre Davutoğlu’nun açıklamasını bir özür olarak kabul etmediklerini dile getiren ANCA’nın direktörü Aram Hamparian, “Başbakan Davutoğlu’nun sahte özrü, tanıma, tazminat, pişmanlık ya da sorumluluk üstlenme anlamında bugün hiçbir şey ifade etmiyor” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, “Türkiye’nin oyununu bozmak” için tarihi bir fırsat elde ettiğini dile getiren Hamparian, ABD’nin, Ankara’nın utanç veren inkâr sürecine müdahil olmaya son vererek, işlenen suçun adil ve doğru bir şekilde tanımlanmasıyla, Türkiye ve Ermenistan’ın bölgede daha iyi bir geleceğe hazırlanması gerektiğini ifade etti.  

ANCA ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama’ya 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıma çağrısında bulunduğu açıklamasında, ABD’deki tüm insan hakları savunucularını www.marchtojustice.org/take-action internet adresinden duyurulan adalet kampanyasıyla birleşmeye davet etti.