36 yıl önce öldürülen Milliyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Anma töreninde İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, geçen 35 yılda resmi belirsizlik, örtbas etme, cezasızlık olduğunu belirterek, bu bilinmezliklerin önlerinde bir çığ gibi katlana katlana çoğaldığını söyledi.

Abdi İpekçi'nin Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene kızı Nükhet İpekçi İzet ve damadı Engin İzet'in yanı sıra Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Milliyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Ercüment Erkul, Milliyet Gazetesi yazarları Doğan Heper, Sami Kohen, Melih Aşık, Tunca Bengin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İstanbul Barosu eski başkanlarından Turgut Kazan ile İpekçi'nin meslektaşları ve çok sayıda seveni katıldı.

"OSMANLICA DEĞİL, TÜRKÇE MEZAR TAŞLARI OKUNSA..."

Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, "Karanlık bir suikastın tetikçisi belli de olsa kurbanı oldu. Ne yazık ki ağır bir kayıp bizler için. Takvim yaprakları fırtına günlerini yazar, gazeteciler için de ocak ve şubat yaprakları ne yazıkki gazeteci cinayetleri ve suikastleri ile dolu. Yine bugünlerde Osmanlıca mezar taşlarını okumamızı öneriyorlar. Aslında Türkçe mezar taşlarına baksalar orada pek çok suikast kurbanı gazeteci ve nice ustamız yatıyor. Osmanlıca değil Türkçe mezar taşları okunsa çok daha anlamlı olur diye düşünüyorum" diye konuştu.

"RESMİ CEZASIZLIK ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ’’      

Nükhet İpekçi İzet, babasız geçen 36 yılı şöyle anlattı; "Yaş 35 yolun yarısı demiş şair. Biz o yolun ilk yarısını geçirdik, 36'ıncı yıla girdik. Yolun o ilk yarısında resmi bir meçhul durum, belirsizlik vardı. Resmi örtbas etme, resmi cezasızlık vardı. Bütün bu durum katlana katlana çoğaldı bir çığ gibi önümüzde. Fakat bu ikinci 35 yılda daha farkı yerlere gitmenin umudunu dile getirmek zorunda hissediyorum kendimi. Diğer ikinci yarıda şu an biz burada olanların birçoğu olmayacak. Babamın akranları birer birer bizi terk ediyorlar. Artık onlarsız yaşamaya da alışacağız. Ben o ilk yarı boyunca yanımızda her an desteğini duyuran Milliyet Gazetesi'ne, ama öyle bir Milliyet Gazetesi ki, bir bütün içinde tek tek her çalışanıyla, çok teşekkür ederim.’’

'GAZETECİ CİNAYETLERİ CESARETLENDİRİLDİ'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazeteciliğin etik bir şekilde yapılması için mücadele eden Abdi İpekçi gibi gazetecilerin cinayetlerinin azmettiricilerin ortaya çıkarılamamasının, Hrant Dink başta olmak üzere birçok gazeteci cinayetini de cesaretlendirdiğini söyledi.

Güneş, "İktidarı, muhalefeti aradan çok uzun bir zaman geçse bile bu konuları açığa çıkarma konusunda daha cesaretli ve dirayetli olmaya davet ediyoruz" dedi.

Anma töreni okunan duaların ardından sona erdi. 

(AJANSLAR)