Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, tutuklu hak savunucularının serbest bırakılması ve Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Kamuoyunda Büyükada davası olarak bilinen davada tutuklu hak savunucularının serbest bırakılmasın, Avrupa Birliği (AB) tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade eden Kocijancic, Osman Kavalı'nın da gözaltına alınmasını 'endişe verici' olarak değerlendirdi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Büyükada'da bazı insan hakları örgütlerinden temsilcilerin katıldığı toplantıya ilişkin davada 11 tutukludan 8'inin tahliyesine karar verdi.

Konuyla ilgili Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic'in yaptığı açıklamada tahliye kararı 'ümit verici' bir haber olarak nitelendirildi.

Kocijancic'in açıklamasında "Onların davaları ve pek çok gazeteci, akademisyen, insan hakları savunucusu ve diğer sivil toplum aktivisti hakkında yürütülen soruşturma ve davalar devam ederken, Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin desteklenmesi ve hukukun üstünlüğü alanında var olan ciddi meselelerin ele alınması için daha fazla olumlu adıma ihtiyaç bulunmaktadır" ifadeleri yer aldı.

'OSMAN KAVALA'NIN GÖZALTINA ALINMASI ENDİŞE VERİCİ'

AB Komisyonu açıklamasında "İş insanı Osman Kavala’nın gözaltına alınması da masumiyet karinesi ilkesi temelinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca tutuksuz yargılama uygulanarak, büyük bir hızla çözümlenmesi gereken endişe verici davaların sonuncusu niteliğindedir" denildi.

KAVALA'NIN GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Öte yandan gözaltındaki Osman Kavala’nın gözaltı süresinin 7 gün uzatıldığı öğrenildi. Kavala geçtiğimiz hafta gözaltına alınmış, özellikle iktidara yakın medya organları Kavala'nın, ABD'li finans spekülatörü George Soros'un Açık Toplum Enstitüsü'ne danışmanlık yapmasını ön plana çıkarmışlardı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Salı günü yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Soros'u olarak bilinen kişi çıktı ortaya. Bağlantıları ortaya çıktı. Kime ne yutturuyorsunuz? Taksim olaylarının arkasından da bu kişi çıktı. Dik duracağız ve gerekli hesabı soracağız" demişti.

(Kaynak: Sputnik)