Mahmur Kampı'nı da ele geçirerek ilerleyişine devam eden IŞİD'e ABD'nin müdahale edebileceği iddia edildi.

Amerikan Başkanı Barack Obama, Irak'ta ilerleyişini sürdüren IŞİD'e müdahale edebileceklerinin sinyalini verdi.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Savunma Bakanlığı yetkilileri, Obama yönetiminin, Irak'ın kuzeyinde IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların saldırılarına maruz kalan Hristiyanların korunması için Irak'a hava saldırısı düzenlemeyi ve havadan acil yardım stokları atmayı planladığını bildirdi.

İsimlerinin gizli kalması koşuluyla medyaya bilgi aktaran yetkililer, Başkan Obama'nın bugün Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldiğini ve havadan insani yardımların bırakılmasından IŞİD'e yönelik hava saldırısına kadar birçok opsiyonu değerlendiğini kaydetti.

İddialar, günlük basın brifinginde, Ancak Beyaz Saray Sözcüzü Josh Earnest'e soruldu. Yorum yapmaktan kaçınan Earenst, "Ben bu konuda neyin yapılıp yapılmayacağına karar verecek pozisyonda değilim" dedi ve Obama'nın, Amerikan askerlerinin savaşmak için yeniden Irak'a girmeyeceği ifadelerini hatırlattı.

Earnest, "ABD'nin herhangi askeri bir operasyonu, Irak'ın problemlerine çözüm olmaz. Bu sorunları onlar için çözemeyiz. Bu problemler sadece Irak'ın siyasi çözümleriyle giderilebilir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da günlük basın brifinginde, Irak'taki insani krize yönelik ABD'nin atacağı adımın kısa süre içinde görüleceğini kaydetti.

BMGK'DA ACİL TOPLANTI

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa'nın çağrısıyla acil olarak toplanma kararı aldı. (ntvmsnbc)