MALATYA - Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu önderlerinden Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga'nın Kürecik’teki üsse eyleme gidişinden 30 yıl sonra ilk büyük eylemle füze kalkanı protesto edildi. Binlerce kişi “Katil ABD, işbirlikçi AKP” sloganı atarken “ABD ve İsrail'e kalkan olmayacakları” mesajını verdi.

Malatya'nın Kürecik İlçesi'nde kurulması kararlaştırılan NATO'nun füze kalkanını protesto etmek için Karahan Geçidi'nde toplanan binlerce kişi, "Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP", "Kürecik'e füze kalkanı istemiyoruz" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla yaklaşık 4 kilometre yürüyerek, füze kalkanının kurulacağı Çarşak Tepesi'ne geldi. Özel timler, panzerler ve yüzlerce asker tarafından ablukaya alınmasını protesto eden kitle, CHP milletvekillerinin basına açıklama yapmasına "Şov yapılıyor" diye tepki gösterdi.

ÖLEN HER KUŞUN SOURUMLUSU AKP HÜKÜMETİDİR

Daha sonra Kürecik'te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi adına ortak açıklama yapan Hüseyin Hazar, "İsrail'e karşı olduğunu her fırsatta belirten hükümet görüyoruz ki, İsrail korumacılığı yapıyor. Bundan sonra radyasyonun öldürücü etkisiyle kuruyan her ağacın, ölen her kuşun sorumlusu AKP hükümetidir. Emperyalist savaşlara hayır diyenler, farklılığı zenginlik olarak görenler, halkların kardeşliğini savunanlar, Siyonizm karşıtları, demokratik Türkiye, demokratik cumhuriyet diyenler, AKP hükümeti tarafından haksız savaşlara sokulmak tehlikesiyle karşı karşıyayız. Burada inşa edilmek istenen füze ve radar, bu haksız savaşın en tehlikeli hazırlığıdır. Olası bir savaşta bölgemiz en başta tahrip edilecek yerdir" dedi.

TÜZEL: ORTAK MÜCADELE ESAS OLMALI

Hazar'ın ardından konuşan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, blok adına halkı selamlayarak, füze kalkanına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Bizler Füze Kalkanı'nın NATO'ya hangi beldeller sonucu verildiğini bilmek zorundayız. Bu Füze Kalkanı, AKP tarafından Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni bastırmak için alınan silahlar karşılığından diyet olarak ABD verildi. Emek ve demokrasi mücadelesini bastırmak için bu üs verildi. Bu saldırılara karşı ortak mücadele esas olmalıdır ve bunlar ancak ortak mücadele ile püskürtülür."

KURT: KANDİL’E ÖNCE KENDİ ÇOCUKLARINI GÖNDERSİNLER

Tüzel'in konuşması sık sık "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Biji bıratiyê gelan" sloganları ile kesildi. Tüzel'in ardından konuşan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ise, Kürecik buluşmasının Türkiye'nin demokrasi mücadelesinin ortak göstergesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Füze kalkanı Türkiye'de yaşayan halkların arasına nifak tohumu ekmek için kuruluyor. Bu füze kalkanı Kürt halkına karşı yürütülen savaşta diyet ödemek amacıyla AKP tarafından kurulmuştur. Yeni savaş tezkeresi Meclis'in gündemindedir. Buradan AKP'lilere ve Başbakan'a sesleniyoruz; Kandil'e gideceklerse önce kendi çocukları gitsin. Yoksulların çocuklarını göndermesinler." Kurt, konuşmasını kitleyi Kürtçe selamlayarak bitirirken, kitle "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarıyla karşılık verdi.

Barikat önünde açıklama yapan CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise, hükümetin, füze kalkanı projesini sadece halktan değil, Meclis'ten de gizlediğini ifade etti. Tanal, "Bu karar Meclis'te alınmalıydı" derken radar üssünde inceleme yapmak için izin istediklerini belirtti. Tanal, gazetecilerin "Bu konuda somut olarak ne yapacaksınız" sorusunu yanıtsız bıraktı. Bu duruma halk, "Hassasiyetlerimiz var. Bir şey yapmayacak mısınız?" diye tepki gösterdi.

KURSALAR DA SÖKECEĞİZ

AKEL Başkanı İbrahim Yirik, füze kalkanının tüm toplumun sorunu olduğunu belirterek, "Herhangi bir saldırı durumunda herkes zarar görecek. Savaş oyununu bozalım. İsrail ve ABD'nin kalkanı olmayacağız. Bu miting bir son değil, mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

1968 Gençlik Hareketi'nden Mustafa Yalçıner, radar üssüne karşı yürüttükleri mücadeleyi anlatarak, "Bizim yapamadığımızı siz yeniden başlattınız. Sonunu getireceğinize inanıyorum. Belki kuracaklar ama kursalar da sökeceğiz" dedi.

ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "AKP, halklarımıza karşı saldırıda sınır tanımıyor. Şimdi de Kürecik halkını, ABD ve İsrail'e kalkan yapmaya çalışıyor. Ama Kürecik halkı, onurunu, toprağını, doğasını savunuyor. Onlarla birlikte mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

Ayrıca CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Balkız da birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, NATO üssünün ABD ve İsrail çıkarlarını temsil ettiği, bölge halklarının yararına olmadığı belirtilerek, yaptırılmaması için ortak mücadele etme vurgusu yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından 4 kilometrelik yolu geri yürüyen kitle, Karahan Geçidi'nde bekleyen araçlarına binerek, geldikleri bölgelere geri döndü. (ANF)