Pentagon'dan yapılan açıklamada ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın Türkiye'ye iki Patriot bataryası ve bunları kullanacak 400 Amerikan askeri konuşlandırılması emrini imzaladığı bildirildi.

Emri Afganistan'dan Türkiye'ye geçerken imzalayan Panetta, İncirlik üssüne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek buradaki Amerikan askerleriyle bir araya geldi.

Pentagon basın danışmanı George Little, "Bu konuşlandırma ile, Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO müttefikleriyle yakın işbirliği içinde olduğunun ve Türkiye'nin savunmasının, özellikle de Suriye'den kaynaklanan potansiyel tehditlere karşı destekleneceğinin kuvvetle vurgulanması amaçlanıyor" diye konuştu.

Panetta'nın imzaladığı emir, Türkiye'nin açıklanmayan bir bölgesine iki Patriot füze bataryası ile bunları kullanacak 400 Amerikan askeri konuşlandırılmasını kapsıyor.

Türkiye NATO üyesi olarak, ittifaktan savunma konusunda destek istemiş, NATO savunma bakanlarından olumlu yanıt almıştı.

PAC-3 tipi füzesavar füzeler NATO üyelerinden ABD, Almanya ve Hollanda tarafından gönderilecek.

Almanya ve Hollanda'nın da ikişer Patriot bataryası ve bunları kullanacak yaklaşık 400'er asker gönderecekleri açıklanmıştı.

Dün bir açıklama yapan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, üç ülkenin yakın işbirliği içinde çalıştıklarını ve Türkiye'ye Patriotların Ocak ayı sonuna kadar konuşlandırılmasının beklendiğini söylemişti.

Patriot bataryalarının, radarları, komuta ve kontrol merkezleri, muhaberat ve lojistik tesisleriyle karmaşık ve hacimli bir sisteme sahip olması hava değil deniz ulaşımıyla nakledilmesini gerektiriyor.

Konuşlandırmanın ne zamana kadar süreceği ise belirlenmiş değil.

NATO yetkilileri Türkiye'ye ayrıca Suriye'den fırlatılabilecek füzeleri tespit edebilecek uçaklar (AWACS) gönderileceğini de açıkladılar.

Suriye'nin elinde bazıları kimyasal başlık da taşıyabilen kısa menzilli füzeler bulunduğu düşünülüyor. Bunlar arasında hedef tutturma bakımından oldukça etkin Sovyet yapısı SS-21 Scarab ve Scud-B füzeleri de sayılıyor.

NATO Türkiye'ye Patriot konuşlandırma kararını tamamen savunma amaçlı olarak tanımlıyor ama Rusya, Suriye ve İran bu adımı, bölgede istikrarsızlığı artıracağını söyleyerek eleştiriyorlar. (bbc)