Suriye'de üç Süryani din adamını kesen Ebu Banat kod adlı Mogammed Aburrakhmanov, Türkiye’de tutuklandı. El Kaide üyesi olmak suçlamasıyla mahkemeye çıktı ancak Adalet Bakanlığı üç din adamının katliyle ilgili yargılama izni vermedi. Şimdi, ABD Türkiye’den dosyasını istiyor.

Taraf’tan Sümeyra Tansel’in haberine göre, Suriye’de üç Süryani hristiyan din adamının kafalarının kesilmesi görüntülerinde yer alan ancak Türkiye’de yakalandığında Adalet Bakanlığı tarafından yargılanmasına izin verilmeyen Mogamed Abrurrakhmanov’un serbest kaldığı anda ABD’de yargılanması ihtimali ortaya çıktı.

ABD Adalet Bakanlığı Suçla Mücadele Dairesi Uluslararası ilişkiler Ofisi Türkiye’nin Adalet Bakanlığı’ndan Abdurrakhmanov’a ilişkin bütün delil ve dosyaların kendilerine gönderilmesini istedi. ABD’nin talebinin çok önemli olduğunu belirten Avukat Erdal Doğan “Türkiye’de yalnızca El kaide üyesi olmaktan tutuklu yargılanan Abdurrakhmanov serbest kaldığı anda ABD makamları tarafından hristiyan din adamlarını öldürmekten yargılanabilir” dedi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın Abdurrakhmanov’a ilişkin istediği belgeler şunları kapsıyor: Tutuklanması ve soruşturulmasını izleyen polis raporları, parmak izleri, ifadeler, telefon tapeleri, cep telefonu kayıtları, el konulan unsurlarla ilgili laboratuvar kayıtları ve soruşturma evrakının tamamı.

"CİHADÇI ÖRGÜTE DESTEK SAYILIR"

Avukat Erdal Doğan Abdurrakhmanov’un insanlık suçu işlediğini ve hıristiyan din adamlarını öldürmekten yargılanmasının BM’ye üye tüm devletlerin yetkisinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye ek soruşturma ve kovuşturma ile bu faili yargılamaz ve serbest bırakırsa artık yargılama yetkisi ABD dahil tüm devletlerin sorumluluk alanına terk edilmiş olunur. Çünkü Türkiye işlenmiş bu insanlık suçuna körleşmiştir.”

Avukat Doğan, Abdurrakhmanov’un yargılanmasının bakanlık tarafından engellenmesinin gelecekte Türkiye’nin IŞİD ve benzeri cihatçı örgütlere destek verdiği iddialarına sunulacak en somut hukuki dayanak ve belge olacağını ifade etti.