ABD Dışişleri Bakanlığı, PYD’nin askeri kanadı YPG’ye Türkiye ve bölgedeki diğer Arap muhalif gruplarla gerilimi artıracak adımlardan kaçınması, Türkiye’ye de sınır ötesine topçu ateşini durdurması çağrısında bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde YPG’nin IŞİD’e karşı sahada etkili bir güç olduğunu söyleyen Toner, "Ancak örgütün sahadaki bazı adımları zarar verici. IŞİD’I yenilgiye uğratma yolunda Suriye’nin kuzeyinde sergilenen ortak çabaları baltalıyor" dedi. 

Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyonun değerli bir üyesi olduğunu ve YPG ile ilgili belli endişelerinin bulunduğunu kaydeden Toner, “YPG’yi Türkiye ve Suriye’nin kuzeyindeki diğer Arap muhalif güçlerle gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya çağırdık çünkü bunların zarar verici olduğunu düşünüyoruz. Afrin’in dışında ilave toprak ele geçirdiler, Minih hava üssü de dahil olmak üzere Azez’e yakın kesimlere saldırdılar. Bu adımların IŞİD’i yenilgiye uğratmaya dönük genel çabaya zarar verici olduğu yönündeki düşüncemizi kendilerine net biçimde ilettik. Aynı zamanda Türkiye’yi de sınır ötesine topçu ateşine son vermeye çağırdık” diye konuştu. 

Toner, bir başka soru üzerine, Türkiye’nin herhangi türden bir kara harekatına hazırlandığına dair bir bulgu görmediklerini sözlerine ekledi.

(Kaynak: Evrensel)