ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında oluşturulacak olası bir tampon bölgeye ilişkin, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası değil” dedi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Pentagon’da Suriye ve Irak’ta Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) hedeflerine yönelik sürdürülen hava saldırılarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

'IŞİD'İ YOK ETME ÇABALARININ HENÜZ BAŞINDAYIZ'

Hagel, bugüne kadar Irak’ta 200’den fazla, Suriye’de de Arap ortaklarıyla birlikte 43 hava saldırısı düzenlediklerini ifade etti. Hagel, “Kapsamlı diplomatik, ekonomik ve askeri kampanyamızı sürdürmek için ABD’den, tüm ortak ve müttefiklerimizden uzun dönem  taahhütler gerektiriyor. Bu, kolay veya kısa bir çalışmaya olmayacak. IŞID’i zayıflatmak ve yok etme çabalarının daha başındayız, sonunda değil” diye konuştu.

'SURİYE'DE IŞİD'İ PÜSKÜRTMEK İÇİN 12 BİN GÜCE İHTİYAÇ VAR'

Suriye’de IŞİD’in elde ettiği mevzilere değinen Genelkurmay Başkanı Dempsey ise IŞİD örgütünün ülkenin doğusunda kazandıkları yerlerden geri püskürtmek için en az 12 bin Suriyeli muhalif askeri güce ihtiyaç olduğunu kaydetti. Dempsey, “Suriye’nin doğusunda kaybettikleri toprakları geri almak için 12 bin ila 15 bin arasında güce ihtiyaç olduklarını hesaplıyoruz” dedi.

'TAMPON BÖLGE BİZİM KAMPANYAMIZIN PARÇASI DEĞİL'

Hagel’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’le mücadelede atmaları gereken adımların arasında “uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi” gerektiği yönündeki açıklamaları da soruldu. Hagel, Türkiye’nin uluslararası koalisyona farklı şekilde destek olmaları yönündeki istekleri konusunda Türkiyeli yetkililerle görüşmeyi sürdürdüklerini belirtti.

“Tampon bölge yeni bir konu değil. Türkiye’yle bunun hakkında ve IŞİD tehdidinin tüm farklı yönleri hakkında konuşuyoruz. Tüm bu ihtimalleri görüşüyoruz ve inandıkları istekleri noktasında Türklerle görüşmeyi sürdüreceğiz. Onlar, IŞİD’i net bir biçimde biliyor; Suriye ve Irak’ta olanlar apaçık, onlara tehdit ve tehlike oluşturuyor.”

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey ise aynı soruya, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası değil” yanıtını verdi.