Suriye krizi bağlamında yürütülen Rusya, Türkiye ve İran’ın sonuç verici ortak çalışmaları nedeniyle ABD büyük bir rahatsızlık yaşadığı ileri sürülüyor.

Peki ABD, bu ittifakı engelleyebilir mi? Yoksa bu üç ülke, Suriye krizinin çözümünden sonra diğer krizlerin çözümü için ortak çalışmalarına devam eder mi?

İranlı bağımsız uluslararası ve bölgesel politika uzmanı Farzad Ramazani-Boneş, üçlü ittifakın gelecekte işbirliği alanlarını genişleteceğini söyledi.

'JEOPOLİTİKA VE GÜVENLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ GENİŞLEYEBİLİR'

Astana görüşmeleri kapsamında üç ülkenin askeri işbirliğini artırdığına ve bunun üçlü ilişkilerin gelişmesi açısından önemine dikkat çeken Boneş, Rusya, Türkiye ve İran'ın jeopolitika ve güvenlik alanındaki işbirliğini de geliştirebileceğini ifade etti.

'ABD VE MÜTTEFİKLERİ İTTİFAKI DAĞITMAK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPACAK'

ABD'nin Rusya, Türkiye ve İran'la ilişkilerinde birbirinden bağımsız olarak yaşanan kötüye gidişleri de söz konusu üç ülkeyi bir arada buluşturan bir etken olarak değerlendiren Boneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "ABD ve müttefikleri, Rusya-Türkiye-İran arasındaki entegrasyon sürecini baltalamak için ellerinden geleni yapacaktır. Türkiye-ABD ilişkilerinin düzelmesi halinde, Ankara'nın Moskova ve Tahran'la işbirliğine olan ilgisinin azalması da ihtimal dahilinde. Ancak bugün için üçlü model iyi şekilde çalışıyor ve ana hedef Suriye krizini çözmek."

Eski ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Dov S. Zakheim, Amerikan Foreign Policy dergisinde yayınlanan yazısında "Suriye'deki iç savaş sırasında meydana gelen en dikkat çekici ve endişe verici gelişmelerden birisi, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin normalleştirilmesi ve onun İran ile iş birliğini geliştirmesidir. Türkiye ve İran'ın Suriye krizinin çözümü sürecinde birlikte çalışmasının nedeni ‘karşılıklı sevgi duygusunun' artmasından bu durumun ABD'nin zayıf noktası olarak değerlendirmiş olmalarından kaynaklı" ifadelerini kullanmıştı.

Zakheim, yazısında ABD ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan iş birliğinin, bölge ülkeleri arasında gelişmekte olan stratejik ortaklığa engel olma ihtimaline değinmişti. Eski bakan, Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye krizi çözüldükten sonra başka sorunların çözümü için birlikte çalışmaya devam edeceklerine ise şüpheyle yaklaşmıştı.

(Kaynak: Sputnik)