ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmek, rüşvet ve para aklamayla suçlanan eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın jürili duruşmaları dün New York'ta başladı.

Aynı suçlamaların yöneltildiği İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Reza Zarrab'ın ise, savcılıkla iş birliği yaptı ve tanık olarak duruşmaya katılacağı açıklandı.

Savcı David Denton, Zarrab'ın iddia makamının "yıldız tanığı" olduğunu söyledi. Zarrab'ın bugün mahkemede tanıklık etmesi bekleniyor.

Savcı David Denton, Zarrab'ın ifadelerinin Türkiye'deki 17-25 Aralık (2013) soruşturmalarına ışık tutabileceğini de ifade etti.

"Rüşvetle Türkiye'deki soruşturmadan (17-25 Aralık 2013) kurtulmuş olsalar da, delillerden kurtulamadılar. Bu deliller (17-25 Aralık'ta sızdırılan ses kayıtları) bugün New York'taki bu duruşmaya kadar gün ışığı görmedi."

"Deliller, küresel çapta bir dolandırıcılığın üzerindeki perdeyi kaldıracak"

Denton mahkeme jürisine, o dönemde verilen rüşvetlerle Türkiye'de 17-25 Aralık 2013'teki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının üzerinin kapatıldığını söyledi.

"Türkiye'deki aynı yozlaşmış üst düzey politikacılar Zarrab'a hâkimlere daha da çok, milyonlarca dolar rüşvet vermesi talimatını verdi, böylece her şey unutulacaktı...

"Zarrab parayı ödedi. Komployu kuranların ortakları hapisten çıktı ve Türk polisinin yürüttüğü soruşturma son buldu...

"Ama görünüşe göre olayı takip eden sadece Türk polisi değildi. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın karşı istihbarat birimi de 2013'ten bu yana kendi araştırmasını yürütüyordu. FBI delilleri bir araya getirerek neler olduğunu çözdü. Ve toplanan deliller Türk polisinin topladıklarıyla aynı hikayeyi anlatıyor"

Duruşmanın tek tutuklu sanığı olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Victor Rocco ise, müvekkilinin Reza Zarrab tarafından kullanıldığını iddia etti.

"ABD'ye karşı ekonomik bir savaş açmış olan Reza Zarrab, İran'ın paralarının 3 kıtada transfer etmesini sağlamış ve kendisine de büyük bir servet yaratmıştır"

"Mehmet Atilla'ya karşı tanıklık ederek Zarrab özgürlük alabileceğini, zenginlerle ve ünlülerle çevrili müsrif hayatına kısa yolda geri dönebileceğini umut ediyor. Zarrab hayatının anlaşmasını yaptı. O bir yalancı, hain, tek adamlık bir suç dalgası"

"Müvekkilim yolsuzluğa karışmadı, rüşvet almadı. O hepiniz gibi çok çalışkan biri"

"Atilla, Reza Zarran'ın birçok kurbanından biri, çaresiz bir piyon. Bu dava tam bir Reza Zarrab şovu."

"ZARRAB ÇİN, TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA LİDERLERİNE BİLE RÜŞVET VERDİ"

"Zarrab istediklerini alabilmek için Rusya, Çin, İran ve Türkiye'de hükümet liderleri ve iş adamlarına ödediği rüşvetlere servetini yatırdı. Zarrab için rüşvet bir yaşam tarzı. Onun için herkesin bir fiyatı vardır"

Savunma makamının avukatı olan Rocco, 'Hakan Atilla ile Zarrab'ın seyrek olarak iletişim kurduğunu ve birbirlerini sevmediklerini' de söyledi.

Rocco, Reza Zarrab'ın içki, uyuşturucu ve kadın için ABD cezaevi gardiyanlarına da rüşvet verdiğini de öne sürdü.

İddianamede, aralarında eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu sanıklar hakkında altı suçlama var:

ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma,

Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma,

Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,

Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma,

Kara para aklama,

Kara para aklamak için kumpas kurma.

Kaynak: BBC Türkçe