Suriye'de kimyasal silah üretim ve depolama tesisleri olduğu iddia edilen hedeflere füze saldırısı düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yerel saatle 04.20'de Fransa ile İngiltere ile birlikte Suriye'nin başkenti Şam'a hava saldırısı düzenlediğini duyurması sonrasında henüz bir açıklama yapmadı.

ABD’nin İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye’nin 5 kentine yönelik düzenlediği füze saldırılarına, dünyanın önemli merkezlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Saldırıya katılan ülkelerin yanı sıra, BM ve NATO’dan da resmi açıklamalar geldi.

Bölgedeki krizde Batı blokuna karşı Rusya ve İran ile birlikte hareket eden Türkiye Dışişleri'nden yapılan açıklamada, saldırının yerinde olduğu ifade edilirken, " Memnuniyetle karşıladık" denildi.

Suriye hükümetinin başlıca müttefiki Rusya "saldırının sonuçsuz kalmayacağı" uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye hükümetinin masum Suriyelilere karşı yasaklı kimyasal silahların kullanıldığı iğrenç bir saldırı düzenlediğini" söyledi.

Operasyon, muhaliflerin elindeki Duma'da geçen Cumartesi günü kimyasal silahlarla düzenlendiği iddia edilen ve 40'tan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından yapıldı.

ŞAM'DA PROTESTO GÖSTERİLERİ

Suriye'nin başkenti Şam'da günün ilk ışıklarıyla birlikte saldırılar protesto edilmeye başlandı.

İRAN: SALDIRININ BÖLGESEL SONUÇLARI OLACAK

İran, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye karşı düzenlediği füze saldırısını kınadı ve "bölgesel sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

AFP Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Behram Ghasemi'nin Telegram uygulamasındaki kanalında "ABD ve müttefiklerinin hizbir kanıtı yok ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü'nün bir tutum almasını bile beklemeden bu saldırıyı düzenlediler ve bölgesel sonuçlardan sorumlular" dedi.

RUSYA: SURİYE'DEKİ TARTUS VE HMEYMİM ÜSLERİMİZ HEDEF ALINMADI

Rusya Savunma Bakanlığı, füze saldırılarında Rusya'nın Suriye'deki hava ve deniz üslerinin hedef alınmadığını açıkladı.

RIA Novosti Haber Ajansı'nın yayımladığı açıklamada "ABD ve müttefiklerinin gönderdiği güdümlü füzelerden hiçbiri Tartus ve Hmeymim'deki tesisleri koruyan Rus hava savunma sistemlerinin sorumluluk alanına girmedi" denildi.

BM GENEL SEKRETERİ'NDEN İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri António Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin üç daimi üyesi olan ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'de düzenlediği saldırılarla ilgili haberleri takip ettiğini söyledi ve bu ülkelere "Birleşmiş Milletler Şartı ve genel olarak uluslararası hukuka uyma zorunlulukları olduğu" uyarısında bulundu.

Guterres "Güvenlik Konseyi'nin başlıca sorumluluğu uluslararası barış ve güvenliğin korunmasıdır. Konsey üyelerine birleşme ve bu sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıyorum. Tüm üyelerden bu tehlikeli koşullarda itidalli davranmaları ve durumu daha da gerecek ve Suriye halkının çektiği acıyı arttıracak adımlardan kaçınmalarını istiyorum." dedi.

SURİYE: ATILAN 30 FÜZENİN ÜÇTE BİRİ İMHA EDİLDİ

Suriye hükümeti, füze saldırsı öncesi tüm askeri üslerin tahliye edildiğini ve şu anda hasarın gözden geçirildiğini bildirdi.

Bir yetkili Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Saldırı öncesi Ruslar'dan uyarı aldık ve tüm askeri üslerimiz birkaç gün önce tahliye boşaltıldı. 30 dolayında füze fırlatıldı ve üçte biri imha edildi." dedi.

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN SALDIRIYA DESTEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg saldırıların "Suriye rejiminin Suriye halkına kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacağını" söyledi.

PENTAGON: SALDIRI BİR DEFALIK

ABD Savunma Bakanı Mattis, Suriye'ye yönelik saldırının 'bir defalık' olduğunu söyledi. Mattis, "Bu yıl geçen yılki saldırıya nazaran iki kat daha fazla silah kullandık. Hedefler daha titiz seçildi. Ağır bir saldırı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ise ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırıya ilişkin Rusya'ya önceden bilgi verilmediğini kaydetti. Dunford, "Operasyonun ilk dalgası sona erdi" dedi.

Dunford, Suriye'de vurulan hedeflerin Şam'da bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'ta kimyasal silah depoları olduğunu söyledi.

RUSYA: ABD TÜM ULUSLARARASI KURALLARI İHLAL ETTİ

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi başkanı Aleksandr Şerin, "ABD Suriye'ye yönelik saldırılar düzenleyerek tüm uluslararası kuralları ihlal ediyor ve Rusya bunu saldırganlık eylemi olarak görmektedir" açıklamasında bulundu.

Şerin, "ABD Başkanı Trump sadece dünya çapındaki bir suçlu değil, ikinci bir Adolf Hitler'dir. Bu, ikinci Belgrad'dır. Bu bir dönüm noktasıdır, egemen bir devlete karşı savaş ilanıdır" dedi.

MACRON: SURİYE'DE KİMYASAL SİLAH KULLANIMININ NORMALLEŞMESİNE MÜSAMAHA EDEMEYİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Suriye'de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz" açıklamasında bulundu

MAY: GÜÇ KULLANMAKTAN BAŞKA ALTERNATİF YOK

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı emrini verdiğini açıklamasının ardından, İngiltere Başbakanı Theresa May, "Suriye'ye karşı güç kullanmaktan başka alternatif yok" dedi. May, "Bu akşam İngiliz Silahlı Kuvvetlerine, eş güdümlü ve hedefli darbelerle Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltması ve bunu kullanmaktan caydırması için yetki verdim" ifadesini kullandı.

TRUMP: SALDIRI EMRİNİ VERDİM

Trump'ın yaptığı açıklamadan satır başları şöyle:

Suriye'ye saldırı emrini verdim, operasyonlar yolda.

Bugün Fransa, İngiltere ve ABD haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun. Dua ediyoruz ki ABD'yi korusun.

REUTERS, SURİYE’DE VURULAN HEDEFLERİ AÇIKLADI

Reuters Haber Ajansı, Suriye hükümeti yanlısı bir milis komutanın verdiği bilgiye göre Barzeh'teki araştırma merkezi ve Humus'taki askeri deponun dışında aşağıdaki hedeflerin vurulduğunu duyurdu.

Başkent Şam'ın batısında, Lübnan sınırı yakınlarındaki Dimas bölgesinde bulunan bir askeri üs. İsrail uçakları aynı bölgeyi 2014'te bombalamıştı.

Başkentin kuzeyindeki Masyaf'taki bir tesis. Masyaf Batılı istihbarat örgütlerinin geçen yıl kimyasal silah ürettiğini iddia ettiği Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi'nin bir şubesi bulunuyor.

Şam'ın kuzeydoğusundaki Kalamun bölgesinde bulunan askeri depolar.

Şam'ın güneyindeki Kiswah bölgesi. İran'ın Kiswah'ın dışında daimi bir askeri üs inşa ettiğine inanılıyor. İsrail'in geçen Aralık'ta tesise füze attığı ve bazı binaları imha ettiği belirtilmişti.

LONDRA MERKEZLİ SURİYE İNSAN HAKLARI GÖZLEMEVİ’NDEN AÇIKLAMA

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, geçen hafta Esad rejiminin boşalttığı askeri üsler ve havalimanlarının bombalandığını açıkladı. Suriye devlet televizyonunun aktardığına göre Şam'ın güneyine onlarca füze fırlatıldı. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada Rus savunma sistemlerinin bulunduğu tesislere füze atılmadığı belirtildi. Rusya Dışişleri Komisyonu Başkanı ise operasyonla ilgili açıklamasında uluslararası hukukun ihlal edildiğini ve egemen bir hükümete saldırının temeli olmadığını savundu.