ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Afrin'e yönelik operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’ye itidal çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonun kapsam ve süresinin sınırlı olması gerektiği ifade edildi ve Türkiye'ye itidal çağrısı yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'nin güvenliğini koruma hakkı olduğunu kabul ettiği, fakat harekât sırasında yasalar çerçevesinde hareket edilmesi ve sivil kayıpların önlenmesi için tedbir alınması gerektiği belirtildi.

'TÜRKİYE İTİDALLİ DAVRANMALI'

Açıklamada, "ABD Suriye'nin kuzeybatısındaki durumla, özellikle masum sivillerin durumuyla ilgili olarak son derece endişeli. Türkiye'yi, askeri operasyonlarında sivil kayıpların olmaması için itidalli davranmaya çağırıyoruz" dendi.

​Açıklama metninde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Eskiden olduğu gibi, bir NATO müttefiki ve IŞİD'le mücadelede önemli ortak olarak Türkiye'nin, yasalar çerçevesinde güvenlik sorunlarını çözmesini destekliyoruz. Ancak Türkiye'yi itidalli olmaya ve askeri operasyonlarının kapsam ve süresini sınırlı tutmaya, ayrıca sivil kayıpların önlenmesi için titiz davranmaya çağırıyoruz."

Nauert, ABD Dışişleri Bakan Rex Tillerson'un dün Türk ve Rus mevkidaşlarıyla yaptığı telefon görüşmesindeki sözlerini yineleyerek, "Tüm tarafları en önemli hedef olan IŞİD'e karşı zafer kazanmaya yoğunlaşmaya çağırıyoruz. Büyük halkların, Suriye'de barış ve istikrarı sağlamak için birlikte çalışma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.