ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, vize yasağı konusunda yumuşamaya ilişkin yaptığı açıklamada Türk hükümetinin ABD'nin resmi çalışanlarını tutuklanmayacağına ilişkin güvence verdiğini belirtti ve "Hükümet yerel bir çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyetini önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etti" dedi.

ABD'nin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinde sınırlı ölçüde vize başvurularını yeniden kabul etmeye başlamasının ardından ABD Büyükelçiliği'nden bir açıklama geldi.

Açıklamada Türk hükümetinin ABD'nin Türkiye'deki çalışanlarının gözaltına alınmayıp tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence verdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca "Bundan sonra Türk hükümeti bizim yerel bir çalışanımızı gözaltına alma ya da tutuklama niyeti önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir" denildi.

Açıklamada ABD'nin Türkiye'de başka bir çalışanına yönelik soruşturma da olmadığı bilgisi kaydedildi.

ABD vatandaşlarıyla ilgili devam eden tutukluluk hallerinin 'endişe verici' olduğu vurgulanan açıklamada "Amerikalı yetkililer, Türk muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecektir" ifadesi yer aldı.