Habertürk ekranlarında Doğru Açı'yı hazırlayan Belkıs Kılıçkaya, ABD Princeton ve Kadir Has üniversitelerinden Akın Ünver'i canlı yayında konuk etti. Arap Baharı ve ABD'nin sürece bakışını yorumlayan Ünver, Washington'un konuya İran'ı sınırlamak üzerinden baktığını ve bu nedenle El Kaide ile aynı safta buluştuğunu vurguladı.

 

Cumhuriyetçiler ile Demokratların Arap Baharı'na farklı açılardan baktığını kaydeden Akın Ünver, Cumhuriyetçilerin daha fazla insiyatif almayı savunduğunu demokratların ise geride durmayı tercih ettiğini vurguladı. ABD'deki düşünce kuruluşları ve akademilerin Arap Baharı'nı önceden öngördüğünü söyleyen Ünver sürecin bir sürpriz olmadığını belirtti.

 

ABD, SÜRECE ARAP BAHARI DEĞİL SÜNNİ BAHARI OLARAK BAKIYOR

"ABD'deki akademi ve tihng thank kuruluşları şu anda tek bir realite içinden konuşuyor: Esad gidecek. Yakın vadede ya da uzun vadede... Esad'ın suikasti işi çözer mi dendi ama çözemeyeceği anlaşıldı. Sonra bu meselenin Suriye'nin içinden çözülebileceği görüldü. Herkes kendini şuna hazırlamış durumda ABD'de. İşin sonunda Suriye'yi sünniler yönetecek... Enterasandır ki Suriye'de El Kaide ile ABD aynı safta gibiler. ABD, "Arap Baharı"nın aslında "Sünni Bahar"ı olduğu kanısında. Bu nedenle ABD sünnilerin yönetilmekten yöneten durumuna geçtiği bir siyasi sürece kendini hazırlıyor. Her ne kadar bundan hoşlanmasa da sünnilerle ittifak ederek İran'ı sınırlamayı öngörüyor." (GAZETECİLER.COM)