Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı.

Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi. 

Ancak Komisyon'un kararı tavsiye niteliği taşıyor. Vize muafiyeti için AB üyesi ülkelerin ve AB Parlamentosu'nun da onayı gerekiyor.

BİYOMETRİK PASAPORT

Kararı açıklayan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans oldu.  Açıklamada, biyometrik pasaportu olmadan Türklerin Avrupa'ya giremeyeceği de vurgulandı. Türkiye'ye biyometrik pasaportların hazırlanması için yıl sonuna kadar süre verildiği belirtildi. 

TAMAMLANMAYAN 5 KRİTER

72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi. AB komisyonu tamamlanmamış 5 kriterin kaldığı açıkladı.

Türkiye'nin henüz tamamlamadığı 5 kriter ise şöyle:

1- Biometrik pasaportların kullanıma girmesi. 

2- 1 Haziran'da geri kabul anlaşmasının hayata geçmesi. 

3- Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi. 

4- Rüşvetle mücadele.

5- Bilgi güvenliği. 

ÇAVUŞOĞLU VE BOZKIR'DAN AÇIKLAMA

AB Bakanı Bozkır ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu düzenledikleri ortak basın toplantısı düzenledi. Süreç ile ilgili çalışmalarından dolayı TBMM'ye teşekkür eden Bozkır, "Haziran sonuna kadar süreç tamamlanacak" dedi.

"Vatandaşlarımız vizesiz Avrupa'ya en yakın noktadadır" diyen Çavuşoğlu ise, bu sonucun alınması için Kasım ayından beri yoğun mesai harcandığını belirtti. Gelinen noktadan memnun olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının AB'ye vizesiz seyahati hakkettiğini ve alınan kararın bu haksızlığı giderdiğini belirtti.

AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını belirten Çavuşoğlu hedefin AB'ye tam üyelik olduğunun da altını çizdi.

ÇİPLİ PASAPORT

Pasaport konusundaki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu da belirten Çavuşoğlu, "uzun süredir hazırlıklarımız devam ediyordu. Yeni çipli pasaport konusunda herhangi bir sıkıntı olmayacak" dedi.

Bakan, halihazırda pasaportu olan vatandaşlardan yeni pasaportlar için sadece cüzdan bedeli alınacağının da altını çizdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Alınan karar, AB Konseyi'ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi'ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55'inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16'sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB'nin nüfusunun yüzde 65'ini oluşturması şart.

Eğer burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.

Ancak AP'nin reddetmesi durumunda karar, AB Komisyonu'na geri gönderilecek. AP, genel kuruldaki oylama öncesi AB Konseyi'nden görüş bildirmesini de isteyebilir.

SCHENGEN ÜYESİ ÜLKELER HANGİLERİ

Eğer vizeler kalkarsa Türkiye vatandaşları, Haziran ayı sonu gibi şu ülkelere giderken vizeye ihtiyaç duymayacak;

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek.

Türkiye vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.