Avrupa Birliği tarafından her yıl hazırlanan Türkiye İlerleme Raporu'nun taslak metnine İngiliz haber ajansı Reuters ulaştı. Reuters'ın gördüğünü iddia ettiği belgede, Ankara, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konularında geriye gitmekle itham ediliyor. Ajans, raporun Pazar günkü seçimler sonrasına ertelenerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdırmaktan sakınıldığı yorumunda bulundu. Her yıl yayınlanan raporda, “Erdoğan'ın 13 yıldır iktidarda olan partisi AKP'nin kontrolü sıkılaştırırken, güvenlik durumundaki şiddetli kötüleşme ve devlet yönetimindeki artan kutuplaşmaya” atıfta bulunuldu.


“DAHA OTORİTER BİR YÖNETİME KAYMA”



AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu departmanı tarafından hazırlanan ilerleme raporunun taslak metninde, “daha otoriter bir yönetime kayma” yaşandığı belirtilirken şu ifadeler yer aldı: “Giden hükümet, AB’ye giriş sürecini canlandırmak için çaba harcadı. Fakat bu kararlılığın karşısında, hukukun üstünlüğü, ifade ve toplanma özgürlükleri alanlarında Avrupa standartlarına karşı olan hayati yasalar yürürlüğe girdi.”

“Hükümetin kontrolü altında ya da hukuksuz siyasi baskılara maruz” bir yargı sistemi tasvirinin yapıldığı taslak metinde, “Durum 2014’ten bu yana kötüye gidiyor. Yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığının altı büyük ölçüde oyuldu. Yargıçlar ve savcılar, ağır siyasi baskı altında” ifadesi dikkat çekti. Erdoğan’a kişisel güç kullanımı dolayısıyla üstü kapalı eleştiri yöneltilirken, Cumhurbaşkanı’nın geniş yelpazede iç ve dış siyasi meselelere karışmayı sürdürdüğü ve bunun da Türkiye’de Anayasal yetkilerini aştığı yönünde eleştirilere neden olduğu belirtildi.


SİYASİ NEDENLERLE DEĞİL



Reuters’ın haberinde, “Suriye’den gelen mülteci akınını durdurmak için Erdoğan’ın yardımını kazanmaya çalışan AB Komisyonu’nun, raporun yayınlanmasının siyasi gerekçelerle olmadığı konusunda ısrarcı” olduğu da belirtildi. Kurumdan yapılan açıklamada, aday ülkelere dair genellikle Ekim ayında çıkan raporun onaylanması ve yayınlanmasına ilişkin kararın AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’de olduğu belirtildi.


MERKEL’İN ZİYARETİNDEN ÖNCE YAZILDI

Reuters’ın gördüğü belgenin hazırlanma sürecine yakın bir kaynak, metnin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 18 Ekim’de İstanbul’a yaptığı ziyaretten önce yazıldığını söyledi.


(Radikal)