Bir dizi ziyaret için Mardin’e gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve AB büyükelçileri, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile bir araya geldi. 

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'in de aralarında bulunduğu AB ülkeleri büyükelçilerinden oluşan bir heyet, Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ü Mardin’deki evi Kasrı Kanco’da ziyaret etti.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, heyette Berger’in yanı sıra AB Delegasyonu İşbirliği Bölümü Başkanı Büyükelçi Simona Gatti, Avusturya Büyükelçisi Ulrike Tilly, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, Estonya Büyükelçisi Marin Mottus, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ve Müsteşar Ralf Reusch, Litvanya Büyükelçisi Audrius Bruzga, Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, Hırvatistan Büyükelçiliği Maslahatgüzar Ivan Picukaric, Fransa Elçiliğinden Başkatip Elsa Jouanolou, Hollanda Büyükelçiliğinden İkinci Katip Cees van Beek, İngiltere Elçiliğinden İnsani Yardım ve Göç Sorumlusu Alex Ballinger yer aldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gelen heyet, Ahmet Türk tarafından kapıda karşılandı. 

Burada kısa bir açıklamada bulunan Ahmet Türk, heyetin tarihi kent Mardin’i ziyaret etmek amacıyla geldiğini belirterek, büyükelçilerin talebi doğrultusunda böyle bir görüşmenin olduğunu dile getirdi. Heyete teşekkür eden Türk, “Ortadoğu, Türkiye ve dünyadaki gelişmeler herkesi ilgilendiren gelişmelerdir. Küçülen dünyamızdaki sorunlar herkesin sorunları haline geliştir” diye konuştu.  

BERGER: ORTADOĞU VE BÖLGE İLE İLGİLİ GÜZEL BİR GÖRÜŞME OLACAK

Ardından konuşan AB Büyükelçisi Berger, kendilerini evine davet eden Türk’e teşekkür etti. 2 günlük Mardin gezisi için kente geldiklerini dile getiren Berger, Türkiye’nin kültürü ve güzelliklerinden çok etkilendiklerini vurguladı. Türk ile yapacakları görüşmeyi heyecanla beklediklerini söyleyen Berger, “Sizin engin bir bilgiye sahip olduğunuzu biliyoruz. Hem bu bölge hem de Ortadoğu ile ilgili çok güzel bir görüşme olacağını bekliyoruz” dedi. 

"AB’NİN REFERANDUM İLE İLGİLİ POZİSYONU NET"

Türk ve Berger gazetecilerin sorularını yanıtladı. Federe Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ile ilgili soruyu yanıtlayan Berger, AB’nin referandum ile ilgili pozisyonunun net olduğunu ifade etti. Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını vurgulayan Berger, Irak Anayasası çerçevesinde Bağdat ile Erbil’in durumlarını netleştirmeleri çağrısında bulundu. Berger, tutuklu milletvekillerinin durumu hakkında sorulan soruyu ise yanıtsız bıraktı.  

‘KÜRTLER, GELECEKLERİNİ TAYİN ETME HAKKINA SAHİP’

Daha sonra konuşan Ahmet Türk ise Kürtlerin her halk gibi geleceklerini tayın hakkına sahip olduğunu söyledi. Referandum kararını tartışmanın bir anlamının olmadığını belirten Türk şöyle devam etti:  “Kürtlere karşı düşmanlık politikaları yürüterek hiç kimse Ortadoğu’da barışı gerçekleştiremez. Her halkın verdiği karara saygı duymak gibi bir gerçeklik ile karşı karşıyayız”.