Çin’in Uygur Türklerinin oruç tutmasına ve ibadet etmesine izin vermediği iddialarının ardından Şincan Özerk Bölgesi’ne giden Anadolu Ajansı ekibinin haberinde, camilerde ibadetin sürdüğü, oruç yasağına dair somut bir kanıt bulunamadığı belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre geçmişte de olduğu gibi Urumçi başta olmak üzere Uygur bölgelerinde ülkenin geri kalanından farklı olarak yoğun güvenlik önlemleri hakim ancak ibadet özgürlüğü konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

diken.com.tr'nin derlediği habere göre AA'nın geçtiği haberde, Urumçi’nin merkezinde bulunan Büyük Pazar bölgesindeki Kuruk Köprü Camisi’nde öğle namazında her yaştan Uygur görülebildiği belirtilirken, “Sakallı Müslümanlar ile çocukları da ibadet ediyor. Vakit namazları dışında arzu edenler camiye gelip Kur’an-ı Kerim okuyor” ifadeleri yer alıyor.




ORUÇ YASAĞINA KARŞI SOMUT KANIT YOK 


Ancak haberde Pekin hükümetinin ibadet özgürlüğü konusunda baskı yaptığı kuşkusuna da şu ifadelerle dikkat çekiliyor: “Uygurlara bölgede dini inançlara yönelik kısıtlama olup olmadığı konusunda sorular sorulduğunda, tedirgin bir yüz ifadesiyle olumsuz yanıt vermekten kaçınıyorlar.”

Haberde halka açık alanlarda oruç yasağına ilişkin somut bir bildiri ya da afiş tespit edilemediği bildirilirken, esnaf ve vatandaşların kısa yanıtlarla da olsa oruç tuttuklarını ifade ettiği belirtiliyor.

HABERLER YALAN ÇIKMIŞTI 


Son üç yılda Sincan’da yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüş, Pekin hükümeti ise bu olaylarda Doğu Türkistan adı altında bağımsız bir devlet isteyen İslamcı militanları suçlamıştı.

Ancak son dönemde Türkiye basınında çıkan ‘Uygur Türkleri’ne oruç yasağı’, ‘Çin hükümeti Müslümanlara Ramazan’da zorla bira içirdi’ gibi haberlerin her biri yalanlanmış, haberlerde kullanılan görsellerin 2008’deki bir bira içme festivaline ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Son dönemde Çin hükümetinin Uygur Türklerine ibadet özgürlüğü konusunda baskı uygulandığına dair doğrulanmış bir haber bulunmuyor.

Ancak buna rağmen Türkiye’nin birçok yerinde özellikle ülkücüler, Çin’e karşı ‘sıradışı’ eylemlerde bulunmaya devam ediyor.