Hükümete yakınlığıyla bilinen A Haber, ABD’li general Wesley Clark’ın ABD’nin Irak’ı işgaline yönelik yaptığı bir konuşmanın videosuna ‘çeviri montajı’ yaparak, IŞİD’i ABD’nin kurduğunu ‘söyletti.

Diken'de yer alan habere göre dün akşam ‘Söz Teması’ isimli programda, Clark’ın 2011 yılında Democracy Now’a konuştuğu bir video altyazılı olarak yayınlandı.

Video için ‘ABD’li general Wesley Clark’tan şok itiraflar…’ifadelerinin kullanıldığı programda Clark’ın aslında konuşması boyunca hiç söylemediği “IŞİD’i biz kurduk” sözleri videonun Türkçe altyazısında yer aldı.

Clark’ın “Eğer elinizde sadece çekiç varsa, her sorun size çivi gibi görünüyor” cümlesinin kasıtlı olarak “Bize bir çekiç lazımdı, o yüzden de DEAŞ’ı kurduk” diye alt yazıya konulduğu görülüyor. Zira Clark’ın ifadelerinin orijinalindeki hiçbir ifadenin IŞİD, DEAŞ, İslam Devleti gibi anlaşılması mümkün değil.

A Haber’in yayınladığı bu görüntüler kısa süre içinde hükümete yakınlığıyla bilinen internet sitelerinde ‘ABD’li generalden itiraf: DAEŞ’i biz kurduk’ gibi başlıklarla hızla yayıldı.

Videonun İngilizce orijinal sesi kısılıp altyazının Türkçe olarak seslendirilmesiyle Clark’ın aslında söyledikleri ile altyazıda yer alan bilgileri kıyaslamak mümkün olmuyor.

İki dakikalık videoda Clark, 11 Eylül saldırılarının ardından dönemin savunma bakanı Donald Rumsfeld ile arasında geçen bir konuşmayı anlatıyor.

Videonun tamamında ABD’nin Irak’ı niye işgal ettiğine ilişkin gerçekleştirilen bir görüşmeden söz ediliyor.