Bingöl'de yaşayan Hasan Alavi, köye gelen PKK gerillalarına istedikleri 'Mekap' ayakkabıları almaktan yargılanıp 6 yıl ceza aldı. Bir yandan kanser hastalığıyla boğuşan 83 yaşındaki Alavi, cezaevinde Gül'ün affını bekliyor.

Radikal'den Mesut Hasan Benli'nin haberine göre cezaevlerindeki yaşlı mahkûmlara bir yenisi eklendi. ‘Silahlı terör örgütüne yardım ve yataklık’tan ceza alan kanser hastası 83 yaşındaki Hasan Alavi, yakalanarak Bingöl Cezaevi’ne konuldu. Alavi’nin ailesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den af talebinde bulunuyor.

Hasan Alavi, Köye Dönüş Yasası kapsamında 2000 yılında ailesiyle birlikte Bingöl’ün Yedisu ilçesi Elmalı Köyü’ne geri döndü. Çıkarılan yasa kapsamında, Alavi’nin ‘evi yapılacak ve geçim imkânları sağlanacaktı'. Ancak verilen sözler tutulmadı. Hasan Alavi, yoksulluk içinde yaşamaya başladı.

Dava dosyasına göre, Elmalı Köyü’ne 26 Temmuz 2007 tarihinde bir grup PKK üyesi geldi. Örgüt üyeleri köylülerden yardım istedi. Bazı köylüler gıda yardımında bulunurken grup 1930 doğumlu Hasan Alavi’den de kendilerine ‘Mekap marka ayakkabı almasını’ istedi. Bu nedenle ilçeye giden Hasan Alavi, beş-altı çift Mekap ayakkabı aldı. Ancak köye dönerken yapılan yol kontrolü sırasında gözaltına alındı ve hakkında ‘silahlı terör örgütüne yardım ve yataklık’tan dava açıldı.

Tutuksuz yargılanan Hasan Alavi’ye, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 6 yıl 3 ay ceza verdi. Kararın temyiz incelemesi Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından yapıldı. Daire de yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Kararın kesinleşmesi üzerine yakalama karar çıkarıldı.

YOLDA YAKALANDI

Hakkındaki davanın sonuçlandığından habersiz bir şekilde Antalya’da oğlu Burhan Alavi’nin yanında bulunan Hasan dede, geçen hafta köyüne gitmek için yola çıktı. Ancak Hasan Alavi yoldayken, hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı. Alavi, hakkında verilen cezanın infazı için Bingöl Cezaevi’ne gönderildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şubesi’ne başvurarak hukuki yardım isteyen Alavi dilekçesinde, “83 yaşındayım, oğlum Sabahat Alavi yatalaktır. Eşimin ağır derecede ruhsal rahatsızlığı vardır. Her ikisi de bakımıma muhtaçtır. Ayrıca kanser hastasıyım. Burun ameliyatı geçirdim. Yüzümün bir bölümü bu hastalık nedeniyle alındı” dedi. Hasan Alavi’nin Antalya’da yaşayan oğlu Burhan Alavi de Radikal’e yaptığı açıklamada, babasının geçimini sağlamak için dava konusu olan Mekap ayakkabılarını aldığını söyledi.

'BABAMDAN DA İSTEMİŞLERDİ'

Burhan Alavi şunları anlattı; “Köye zaman zaman PKK üyeleri gelip taleplerde bulunuyordu. Babamdan da ayakkabı istemişler. Babam da getirdiği bu ayakkabılar üzerinden bir miktar para kazanıyordu. Babama sorduğumda ‘geçinmek için bu işi yaptığını’ söyledi. Ancak babam kanser hastası, anneme ve yatalak kardeşime bakıyordu.”

Avukat Münip Ermiş de Hasan Alavi’nin durumuna dikkat çekerek “Kendisi kanser hastası. Yüzünün bir bölümü alınmış durumda. Aynı şekilde de eşi ve çocuğu da rahatsız.. Onun tutuklanması aile birliğini ciddi bir şekilde etkilemiş durumda. Yaşı nedeniyle Cumhurbaşkanı’ndan af talebinde bulunacağız” diye konuştu.