Göç Edenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÖÇ-DER) Diyarbakır Şubesi, “Sokağa çıkma yasağı”nın sürdüğü Sur hakkında araştırma raporu hazırladı. 

Diyarbakır Valiliği tarafından11 Aralık 2015 tarihinde ilçenin 6 mahallesinde ilan edilen ve halen büyük bölümünde süren yasak boyunca, her sokağı, taşı tarih kokan ilçenin asker, polis ve korucular tarafından talan edilmesine yer verilen raporda, ilçe sakinleriyle de görüşme gerçekleştirildi. 

İlçede yasağın kalktığı kimi sokakların başlarında zırhlı araçlar olduğu, yine sokakların birçoğunun devamında bekleyen polislerin, daha ileri gidilmesine izin vermediği kaydedildi.

'YURTTAŞ BORÇLANDIRILDI'

Çatışmaların yaşanmadığı alanlarda dahi evlerin yıkıldığı bilgisi verilen raporda, “Ailelere seçenek olarak gösterilen yeni yerleşim alanlarının da asıl rayiç bedelinin üzerinde bir fiyat belirlendiği ve ailelerin devlete karşı borçlandırıldığı bilgisi alınmıştır” denildi. 

“Sırp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfından Gafur Türkay, Sur ilçesinde yaklaşık 7 bin yıllık kesintisiz bir yaşam olduğunu, Ermenilere ait 3 kilisenin faal olduğunu, ancak çatışmalı dönemde buraların üs olarak kullanılması nedeniyle büyük hasar gördüğünü ifade etmiştir” denildi. “Devletin Kürt coğrafyasında demografik yapıyı değiştirmeye yönelik sistematik bir politika izlediğine inanmaktadır” denilen raporda, halkın yaşam alanını terketmek istemediği de vurgulandı.

KAYNAK: DİHA