28 Şubat soruşturması kapsamında 2 emekli asker ifadeleri alınmak üzere Ankara Adliyesi'ne getirildi. İzmir'den de 4 emekli asker Ankara'ya getiriliyor.

Soruşturmada dün tutuklama istemiyle TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Nöbetçi 3. No'lu Hakimliği'ne sevk edilen, 5 şüpheliden emekli Orgeneral Orhan Yöney, emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, emekli Korgeneral Köksal Karabay ve emekli Koramiral Altaç Atılan tutuklanmış, emekli Tümgeneral Ersin Yılmaz adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

NEDEN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 7'nci dalga, Batı Çalışma Grubu (BÇG) toplantılarına emekli Orgeneral Çevik Bir ile katılan komutanları vurdu.

28 Şubat soruşturmasında iddianame beklenirken soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, Genelkurmay'dan, Çevik Bir başkanlığında yapılan toplantıya ait tutanakları istedi.

Genelkurmay ve TBMM komisyonu tarafından gönderilen belgelerle, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları belgeleri ve YÖK'teki aramalarda ele geçirilen belgeler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, dün 5 emekli general için gözaltı kararı verildi, 4’ütutuklandı. Bugün de 6 gözaltı daha yaşandı.

ISLAK İMZA

Savcı Bilgili'nin, emekli generallere, Çevik Bir başkanlığında Genelkurmay'da yaptıkları toplantı tutanaklarını ve ıslak imzalarını göstererek, alınan kararları tek tek soru olarak yönelttiği öğrenildi. Bilgili'nin, "BÇG toplantısında, 'Sıkıyönetim ilan edelim, muhtıra yayınlayalım, hükümeti devirelim, yeni hükümetle ilgili eylem planı yapalım, kriz masası kuralım, halkı yanımıza değil önümüze alalım' şeklinde kararları alma nedeniniz nedir?" diye sorduğu belirtildi.

Emekli askerlerin ise cevap olarak, "toplantıyı hatırladıklarını fakat içeriğini hatırlamadıkları"nı söylediği öğrenildi.