Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu 22 gün komada kalan ve kafatasının bir bölümünü kaybeden Mustafa Ali Tonbul’un da aralarında bulunduğu 6 çocuk hakkında 3 yıl aradan sonra dava açıldı.

JINHA'dan Ayşe Yılmaz'ın haberine göre; 31 Mayıs ile 1 Haziran 2013 tarihleri arasında İzmir’deki Gezi eylemlerine ilişkin açılan davada Mustafa ve C.A.U., Z.M.K., S.B., N.T.A., M.O, “Toplantı gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet” ve “Memura mukavemet” iddiasıyla yargılanacak.

JINHA’ya konuşan, İzmir 5. Çocuk Mahkemesi’nde görülecek davanın takipçilerinden olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi avukatlarından Dinçer Çalım, davanın tam bir hukuksuzluk örneği olduğunu belirtt.

Avukat Çalım, “Davanın 3 yıl sonra açılmış olması Gezi eylemlerine devletin düşmanlık yapmaya devam ettiğini göstermektedir” ifadelerini kullandı. Dinçer, 6 çocuğun daha önce benzer iddialarla İzmir 4. Çocuk Mahkemesi tarafından yargılandığını, 3 ay 10 gün ceza aldıklarını ve dosyanın hâkimi Cem Kargılı’nın ise FETÖ operasyonları kapsamında tutuklu bulunduğunu vurgulayarak, “İzmir’de yargılananlar FETÖ’cü hâkimlerin ve polislerin mağduru durumundadır” dedi.

Dinçer Çalım, “Mustafa Ali’nin şikâyeti halen sürüncemede bırakılırken ve kimse hakkında bir dava açılmazken, Berkin Elvan’ın katilleri hakkında halen dava bile açılmazken, sokak gösterisine katılarak demokratik hakkını kullanan Mustafa Ali hakkında bir davanın daha açılmış olması kabul edilemez” diye vurguladı.