Türkiye bugün yerel yönetimleri belirlemek için sandık başına gidiyor. Bugün 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre, yerel seçimlerde Türkiye genelinde 26 milyonu kadın olan 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Seçmen, 81’i il olmak üzere 1394 belediye başkanı, 1257 il genel meclisi üyesi, 38 bin muhtar, 20 bin belediye meclis üyesi seçecek.

HİLEYE ÜÇ YIL HAPİS

Partilerin seçim güvenliği konusunda, sık sık endişe dile getirdiği seçimlerde sandığa hile karıştırana 3 yıl ertelemesiz hapis vezası verilecek. Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına ait olacak.

Kışla, karargâh, ordugâh gibi askeri bina ve tesislerle, karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına ve mabetlere sandık konulamayacak.

Seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilmişti. Seçmenin kimlik tespitinde, TC kimlik numarasını taşıyan, ‘nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, sarı basın kartı’ gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri yeterli olacak. Üzerinde TC numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.

MAHKÛMLARA ÖZEL BELGE

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden belirtilen kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek.

OY KULLANMA SAATLERİ?

Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00 saatleri arasında, geri kalan diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında kullanılacak.

Oy verme günü ve saati, YSK’ca belirlenen oy vermenin bitiş saati dolduğu halde sandık başında oylarını vermek üzere sırada bekleyen seçmenler var ise sandık kurulu başkanı ve üyeleri bunları saydıktan ve kimliklerini tespit ettikten sonra sırasıyla oylarını kullanmalarını sağlayacak. Eğer seçim bitiş saatinden sonra gelen seçmen var ise ona kesinlikle oy kullandırılmayacak.

ENGELLİ SEÇMENE KOLAYLIK

Engelli seçmenlerin kayıtlı olduğu sandık seçmen listelerine ait sandıklar, bunların rahatlıkla ve kolaylıkla oy kullanmalarını sağlamak amacıyla binaların uygun yerlerine konulacak. Okuma-yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.