IŞİD'e Türkiye’den katılan 50 kişinin AKP’li belediyelerde çalışan 657 No’lu devlet memuru olduğu tepsi edildi. Güvenlik birimleri tarafından hazırlanılarak hükümet sunulan raporda sayının 50’den daha da fazla olduğu belirtiliyor.

Geçen yıl yaz aylarında New York Times (NYT) gazetesi Ankara, İstanbul ve Sakarya gibi illerden IŞİD’e yoğun katılımların olduğuna yönelik haberler yayımladı. Özellikle Ankara’nın Hacı Bayram Semti’nde bazı gençlerin IŞİD’de savaşmak için kandırıldığına yönelik iddialar ortaya atılmıştı.

Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin konuyla ilgili olarak Türk güvenlik güçlerine çeşitli istihbarat paylaşımlarında bulunması üzerine Türkiye IŞİD saflarına katılanlar teknik ve fiziki takibe aldı. Yapılan takiplerde, Suriye’de savaştıktan sonra Türkiye’ye dönen bazı IŞİD mensuplarının, belediyelerde işçi veya memur statüsünde çalıştıkları tespit edildi.

Örneğin, elaman devşirmesinde etkin olan ve örgüte birçok elaman kazandıran M.İ. isimli şahıs ile E.G. isimli şahısların, AKP’li büyükşehir belediyesine ait güvenlik firmasında çalıştıkları belirlendi. Yine bazı örgüt üyelerinin de belediyenin başka birimlerinde görev yaptıkları tespit edildi. Aynı şahısların, örgüte lojistik destek sağladıkları da bu araştırma sırasında ortaya çıktı. Bu kapsamda, IŞİD’e katılanların kaçının kamu kurumlarında çalıştığı tam olarak belirlenemedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’den IŞİD’e yaklaşık 600 kişinin katıldığını bunların da 100’nün öldüğünü açıklamıştı.