Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, cezaevlerindeki açlık grevinin 64. gününde tüm il ve ilçe örgütlerine genelge gönderdi.

BDP Eş Genel Başkanları, partilerinin tüm il ve ilçe örgütlerine gönderdiği genelgede, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin açlık grevleri karşısındaki tutumunun ölümlerle karşılaşma riskini arttırdığını belirterek, bir dizi eylem planlamasına yer verdi.

KİTLESEL AÇLIK GREVLERİ

Genelgede, “Açlık grevlerinin geldiği aşama itibariyle, AKP hükümetinin ölümlere davetiye çıkaran tavrı nedeniyle maalesef ki ölümlerle karşılaşma riski her saat artmaktadır. Ulusal ve uluslararası kamuoyunun duyarlılığına, halkımızın son derece görkemli ve fedakar sahiplenmesine karşın, talepler konusunda somut adım atılmadığı için henüz açlık grevlerinin sonlanması sağlanamamıştır” denildi.

Eş Genel Başkanlar, “Partililerimizden ve halkımızdan yoğun bir şekilde bize ulaşan ‘bizler de açlık grevlerine başlamak istiyoruz’ şeklindeki taleplerin karşılanması ve organize edilmesi konusunda da bir yaklaşımımız oluşmuştur,” dedi.

17-18 KASIM TARİHLERİ ARASINDA 48 SAATLİK GENEL GREV YAPILMASI PLANLANIYOR

Genelgeye göre destek amaçlı kitlesel açlık grevleri yapılacak. 17 ve 18 Kasım tarihlerinde 48 saatlik açlık grevlerinin planlanmasını isteyen BDP Eş Genel Başkanları, “’İçerideki on binlere dışarıdaki on binlerden destek’ sloganıyla, her il ve ilçe örgütümüzün kendi özgünlüğünü dikkate alarak planlayacağı açlık grevleri partimizin öncülüğünde gerçekleşecektir” diye vurguladı.

Bu eylemlerin Cumartesi günü saat 10.00’da eş zamanlı olarak yapılacak basın açıklamaları ile başlatılacağı belirtiliyor. Genelgede olası provokasyonlara mahal verilmemesi konusunda da uyarı yapılırken, grevlere “hastalar, yaşlılar veya çocukların katılmasına kesinlikle izin verilmemesi” isteniyor.

IŞIK KAPAMA VE YÜRÜYÜŞLER DE DEVAM EDECEK

‘Çözüm İçin Bir Ses de Sen Çıkar’ sloganıyla başlattıkları ışık kapama eylemlerinin süreceğinin de ifade edildiği genelgede, her akşam saat 19.00’da ışık kapama, tencere gibi materyallerle ses çıkararak duyarlılık oluşturma şeklinde sivil itaatsizlik eylemlerinin yaygınlaştırılacağı kaydediliyor.

Genelgede, “Her kes her gün saat 19:00’da bulunduğu sokağa inerek ışık kapama ve itaatsizlik eylemine yürüyüşlerle destek vermelidir” çağrısı yapılıyor.

Yine Cumartesi günü BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Van’ı ziyaret ederek halka hitap edeceği, sonraki gün ise Muş’a geçerek burada bir mitinge katılacağı belirtiliyor.

CEZAEVLERİ ÖNÜNDEKİ EYLEMLER DE SÜRECEK

Genelgede ayrıca cezaevlerinin önünde yapılan oturma eylemleri ve yürüyüşlerin de daha güçlü planlamalara kavuşturularak, sürdürülmesi isteniyor. (anf)