19 Ağustos 1971'de, 54 sanıklı iddianamede Fethullah Gülen'e "1 numaralı sanık" olarak gösteren İzmir Sıkıyönetim Askeri savcısı Nurettin Soyer'in oğlu Tunç SoyerTSK'daki bir grup asker tarafından düzenlenen darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soyer, “O gün ordu babamın sergileyebildiği tavrı sergileyebilseydi, Türkiye Cumhuriyeti bugünkü noktaya gelmeyebilirdi" ifadelerini kullandı.
 
1998’de hayatını kaybeden Emekli Hava Hâkim Albay Nurettin Soyer’in oğlu Tunç Soyer, iki dönemdir CHP’den seçildiği Seferihisar Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.
 
Yusuf Özkan'ın Cumhuriyet'teki haberine göre; Soyer, Fethullah Gülen Grubu’nun tehlikesini fark edenlerin başında geldiğini savunarak “O gün ordu babamın sergileyebildiği tavrı sergileyebilseydi, Türkiye Cumhuriyeti bugünkü noktaya gelmeyebilirdi” diyor.
 
Gülen’in yargılandığı duruşmaların bazılarını kendisinin de izlediğini bildiren Soyer, şunları söyledi:
 
“Mahkeme Hâkimi Kaya Alpkartal, babama ‘gereksiz evrak getiriyorsun, boş deliller bunlar’ diye sürekli baskı yapıyordu. Fethullah Gülen’i kollayan, savcıyı zora sokan bir uslupla yürütüyordu duruşmaları.
 
Babam sonunda reddi hakim istedi. Bu Cumhuriyet tarihinde bir ilkti. Hem daha rütbeli olması, hem de tarihte yaşanmamış bir örnek olması nedeniyle çıldırdı. Duruşma arasında babama yumrukla saldırdı. Diğer hâkimler, savcılar falan araya girdi.
 
Tesadüfen oradaydım. Çocuk halimle gürültü patırtı hâlâ kulaklarımda. Babam hakikaten gözü kara biriydi. Hâkim aleyhine açtığı davayı kazandı ve 5 bin lira tazminat aldı. O dönemde bile yani 71’de, bir askeri hâkim Gülen’i koruyan bir tutum sergileyebiliyor. Demek ki bu iş çok daha öncesine kadar gidiyor.”