6 Ekim günü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları nedeniyle Kobani’den kaçarak Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan giriş yaptıktan sonra gözaltına alınan Kobanililerden 40’ı daha sınır dışı edildi.

Urfa Suruç’ta 10 gündür gözaltında tutulan 261 Kobaniliden 64’ü gece yarısından sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edilmişti. 64 kişiden sonra 40 kişi daha sınır dışı edildi.

40 kişi kendi istekleriyle Kobani’ye gitmeyi kabul etti. Fotoğrafları çekilen ve kendi istekleriyle gittiklerine dair evrak imzalayan Kobanililer daha sonra minibüslere bindirilerek Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobani’ye gönderildi.

Gözaltında 109 Kobanili daha bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

IŞİD saldırılarının artması ile 6 Ekim günü Kobani’den tahliye edilen aralarında 20 Kobanili gazetecinin de bulunduğu Kobanililer gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar Urfa’nın Suruç İlçesi’ndeki bir Fen Lisesi’ne götürülmüş ve gözaltında tutulanlar açlık grevine başladı.

Gözaltında tutulanlardan Perwer Mıhamed Ali, Bianet‘e kendilerine, “Neden Kobani’yi geç terk ettiniz?” diye sorulduğu, “bazılarınız örgütle işbirliğinden suçlanıyor” dendiğini savunan Ali, istihbarat birimlerince sorgulanmayı beklediklerini ifade etti.

Gözaltında tutulan 261 Kobanili, dün serbest bırakılma vaatlerinin hayata geçirilmemesine isyan ederek tutuldukları Suruç Kapalı Spor Salonu’nda kapı ve camları kırarak tepki gösterdi.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, IŞİD saldırılarından dolayı Türkiye’ye geçen Kobanili medya çalışanlarının serbest bırakılmasını ve sınırda görev yapan habercilerin can güvenliğinin sağlanmasını istedi. (imc)