Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 4'ncü gününde kalkarken bu süre zarfında 3 sivil yaşamını yitirdi.

İlçeye gelen ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin bulunduğu heyet Silvan Kaymakamlığı ile görüşmelerinin ardından basın mensupları ile birlikte kaymakamlığın da izniyle inceleme yapmak üzere ilk olarak saldırıların yoğun yaşandığı Mescit Mahallesi'ne girdi. Mescit Mahallesi'nin girişine kadar gelebilen heyetin önü özel harekat timleri tarafından kesilirken, havaya dakikalarca ateş edildi. Ardından zırhlı araçlardan "3 saniye içerisinde ayrılmazsanız sizi vuracağım" şeklinde tehdit dolu anonslar yapıldı.

GAZETECİLERE TEHDİT

Aynı zamanda heyet birlikte giden çok sayıda basın mensubuna yönelikte anons geçen özel harekat timleri "Halk basın mensuplarının yanından ayrılsın, onları yalnız bırakın" diyerek gazetecileri hedef aldı. Zırhlı araçlara yaklaşmak ve görüşmek isteyen heyete izin vermeyen özel harekat timlerinin tavrı nedeniyle heyet geri dönmek zorunda kaldı.

DİHA'nın haberine göre; edinilen bilgilere ve yapılan gözlemler, Mescit Mahallesi'nin girişinde görünen kısımlar itibariyle kurşunların, tanklardan atılan topların isabet etmediği tek bir ev dahi bulunmadığı, bazı ev, işyeri ve araçların yakıldığı görüldü. Mahallenin girişinde bulunan KURDİ-DER binasının ise tamamen yakılarak küle dönüştürüldüğü anlaşıldı.

Boşaltılan kimi evlerin damlarına özel harekat timlerinin ve keskin nişancıların yerleştirildiği belirtildi. Özel harekat timleri tarafından mahalleye girişin engellenmesi ve yurttaşlarla diyalog kurulmasına müdahale edilmesine izin verilmemesinin dolayı yurttaşlardan bilgi edinilemezken, mahallelerin Devlet Su İşleri'ne ait iş makineleriyle yakılan araçların ve enkazların taşınması dikkat çekti.

'KARŞILAŞTIĞIMIZ MANZARA ÜRKÜTÜCÜ'

Sadece Mescit Mahallesi'nin girişine gidebilen heyet Silvan Belediyesi'nin bahçesinde duruma ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Baro Başkanı Tahir Elçi, sokağa çıkma yasağının toplumun yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, valiliğin "halka ekmek dağıtılıyor" açıklamasının aksine, 4 gündür yurttaşların su, ekmek ve elektrik ihtiyacının toplum sağlığını ciddi oranda etkileyecek düzeye geldiğini ifade etti.

Özellikle Mescit ve Tekel mahallelerinde inceleme yapmak istediklerini söyleyen Elçi, "Mahalledeki durumu kayıt altına almak istedik fakat tam bu sırada özel harekât timleri ve zırhlı araçlardan ateş açıldı. Bir süre beklememize rağmen ateşin yoğunlaşmasına ve zırhlı araçların mahalleye terk etmemizi istemesi üzerine mahalleden ayrıldık. Birbirlerine mülki amirlerinin izni dâhilinde gittiğimiz bir bölgede böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalmamız ürkütücüdür" şeklinde konuştu.

Elçi bütün Silvanlıların araçlarının yakıldığı bilgisini de paylaştı.

'MAHALLELERE SANKİ IŞİD GİRMİŞ’

Elçi'nin ardından konuşan Diyarbakır HDP İl Eş Başkanı Ömer Önen, 3 günden bu yana Silvan'da olduklarını ve mahalleye ancak bugün girebildiklerini belirterek, "Mahallelerde gördüğümüz tablo Kobanê'yi hatırlattı. Sanki IŞİD girmiş izlenimi vardı. Aynı zihniyetle girilmiş sokaklara. Evler yakılmış. Orada yaşam bitirmiş. Saldırının yaşandığı yerdeki savaşın halka karşı yapıldığını söyleyebiliriz. Eylemler olduğunu söylediler ama gözaltına alınanlar yaralananlar ve yaşamını yitirenler hem sivildi. Burada yaşamını yitiren in de cenazesi bir türlü defnedilmedi bu durumu da kınıyoruz. Cenazemizi getireceğiz ve burada kitlesel olarak defnedeceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: DİHA