Onur Yayınları'nın sahibi İlhan Erdost, 7 Kasım 1980'de ağabeyi ve Sol Yayınları sahibi Muzaffer Erdost'la birlikte gözaltına alındı. Mamak Askeri Cezaevi A-Blok'ta fişlenen iki kardeş C-Blok'a götürülmek üzere bindirildikleri 'Reo' denilen kapalı araçta dört er tarafından hazır ola geçirilerek tekme ve tokatla dövüldü.

İlhan Erdost dayaklı yolculuktan sonra astsubaya sabah Kırıkkale'deki küçük kızını uyandırmadan evden çıktığını söyledi ve "Bizi daha fazla dövdürmeyin" dedi. Buna rağmen iki kardeş yeniden dövüldü. Dövülerek koğuşa götürülen iki kardeşten İlhan, burada yere yığıldı. Ağabey Muzaffer, "İlhan, İlhan!" dedi, bir daha yineledi, İlhan ses vermedi...

Dört er hakkında kasten adam öldürmek, astsubay hakkında ise kasten adam öldürmeye azmettirmek suçlarından dava açtı. Görevli üç er, ayrı ayrı 10 yıl 8 ay ağır hapis cezası aldı. 'Özel amaçla arabaya binmiş' olan ere, 8 yıl hapis cezası verildi. Astsubay da ilkin 10 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Bu ceza Askeri Yargıtay Genel Kurulu'nda onaylandı ve kesinleşti. Ama astsubayın, şoför mahallinden dövülme olayını duymasının ve görmesinin olanaksız olduğu görüşüyle Askeri Yargıtay 5. Dairesi, yargılamanın yeniden yapılmasına karar verdi.

Astsubay Şükrü Bağ'a bu kez görevi ihmalden ve üst sınırdan 3 yıl hapis cezası verildi; Askeri Yargıtay 5. Dairesi kararı bozdu; bu kez 6 ay hapis cezası verildi. Erdost kardeşlerin nakledildikleri Reo aracında, tutuklulara ayrılan bölüm ile muhafız erlere ayrılan bölüm arasındaki parmaklıklı kapıyı kilitlemediği için "görevini ihmal" etmişti. 6 aya kadar olan ve cezaların temyizi, yalnızca sıkıyönetim komutanının takdirine ve yetkisine bağlıydı. Sıkıyönetim komutanı da kararı temyiz etmedi, tasdik etti.

İlhan Erdost ölümünün ardından askeri darbeye karşı muhalefetin sembollerinden biri oldu.

Radikal'de İsmail Saymaz imzalı haberde, Erdost'un eşi Gül Erdost ile birlikte söylediği türkünün ses kaydı yayınlandı.

İşte katledilmesinin 35'inci yılında İlhan Erdost ve eşi Gül Erdost'un sesinden 'türküler'....

[Videoya gitmek için tıklayınız)