Ağabeyi Muzaffer Erdost ile gözaltına alınarak götürüldüğü Mamak Askeri Cezaevi’nde 7 Kasım 1980’de dövülerek öldürülen yayıncı İlhan Erdost, ailesi, sevenleri ve dostlarının 31 yıldır bitmeyen sevgisiyle bir kez daha anıldı. Dostları mezarı başında “İlhan’ı kim öldürdü, kim öldürttü?” sorusuna bir kez daha yanıt aradı.

Ağabeyi Muzaffer Erdost ile gözaltına alınıp götürüldüğü Mamak Askeri Cezaevi’nde, Sol ve Onur Yayınları’ndan çıkardıkları kitapların öcü alınırcasına, “On yaşında bebelerimizi zehirlediniz” denilerek dövülerek öldürülen İlhan Erdost, 31 yıl sonra mezarı başında anıldı. İlhan Erdost’un Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında yine eşi Gül, kızları Türküler ve Alaz Erdost, ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost, aydın ve yazar Remzi İnanç, Arif Berberoğlu, Vecihi Timuroğlu, Mustafa Şerif Onaran, insan hakları savunucusu Nevzat Helvacı ve Hüsnü Öndül, Devrimci 78’liler Derneği Ankara Şubesi Başkanı Hüseyin Esentürk’ün de aralarında bulunduğu dostları bugün bir araya geldi.

Çiçeklerle bezeli mezar başında yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Vecihi Timuroğlu, İlhan Erdost’un yurtsever sosyalist olduğu için öldürüldüğünü, böyle olmasa katledilmeyeceğini söyledi. “Devlet baba”nın bu tür katilleri, saldırganları koruduğunu belirten Timuroğlu, halkın geleceğini tek kişinin bağışlayıcılığına, buyruğuna bırakmak istediğine ilişkin İlhan’a şikayette bulunarak, “ama sosyalist yurtseverler tek kişi despotizmine son verecektir” dedi.

Nevzat Helvacı da çok kaygı verici bir ortamdan geçtiklerine, demokrasinin rafa kaldırıldığına, ülkenin parlamentoda devre dışı bırakılarak, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetildiğine dikkat çekti. Yargı erkinin de iktidarın güdümünde olduğunu belirten Helvacı, artık güçler ayrılığı erkinin sona erdiğini, yargı ve yasamanın da yürütme erkinin elinde, hatta Başbakan’ın elinde toplandığını söyledi. Böyle rejimin adının demokrasi değil, olsa olsa otokrasi olacağını kaydeden Helvacı, bütün bunlara karşı toplumun ses vermediğinden yakındı.

Hüseyin Esentürk de “İlhan”a seslenerek, oldukça duygusal bir konuşma yaptı. Esentürk İlhan Erdost’un hala 36 yaşında, kara bıyıklı, hala yürek dolusu güldüğünü, ölümsüz olmanın da böyle bir şey olduğunu söyledi.

Şair Abdülkadir “insana inanma” adlı şiirini okurken, Mustafa Şerif Onaran da İlhan’ı anmanın, ülkeyi demokrasiye kavuşturmak için edilen yeminin tazelenmesi gibi olduğunu söyledi.

BOĞAZI DÜĞÜMLENDİ

Son sözü alan Muzaffer İlhan Erdost, gözleri önünde dövülerek katledilen kardeşine duyduğu özlemle konuştu. Zaman zaman gözleri yaşaran, boğazı düğümlenen Erdost, eski dosyalarını karıştırırken bulduğu dört mektuba yer verdi konuşmasında.

Kızı Türküler’in sınıftan çağrılarak, önü kesilerek tehdit edildiğini ve buna ilişkin eşi Nahide Erdost’un 1977’de Atatürk Lisesi Müdürlüğü’ne yazdığı mektuba, İlhan Erdost’un Abdi İpekçi’nin öldürülmesinin ardından Milliyet Gazetesi’ne yazdığı başsağlığı mektubuna, kendisinin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ile Başbakan Süleyman Demirel’e yazdığı aynı içerikli iki mektuba yer veren Erdost, İpekçi’nin katili Ağca’nın kaçırılması ile aynı dönemde kendilerine pusu kurulması arasındaki benzerlikleri, 5,5 saat belinde silahlarıyla kendilerine pusu kuran kişilere devletin bir şey yapmadığını, tanıkların anlatımına göre pusu kuranlar arasında Ağca’nın da bulunduğunu anlattı.

Ağabey Erdost kardeşi ile gözaltına alınıp dövüldükleri günü de anlatarak, kurulan pusunun, kardeşinin öldürülmesine ilişkin dava dosyasının hala aydınlatılmadığını söyledi. Erdost, “Kim öldürdü /öldürttü İlhan’ı? Soru bu... Yanıtı gökte gezen yıldızlarda değil kuşkusuz” dedi.

HALİT ÇELENK’SİZ, ALAATTİN BİLGİ’SİZ...

İlhan Erdost’un mezarı başındaki anmaya son bir yıl öncesine kadar gelen Halit Çelenk ve Alattin Bilgi bu anmada yoktu. 5 Mayıs 2011’de yaşamını kaybeden Halit Çelenk de sevgi ve özlemle yadedilerek, “Halit Abimiz artık aramızda yok. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” denildi. Alaattin Bilgi’nin de rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı, benzer nedenlerle diğer katılamayanlarla birlikte duyuruldu. İlhan’ın anısına bugün gün boyunca İlhanilhan Kitabevi’nde Onur ve Sol Yayınlarının kitapları okurlara yüzde 50 indirimli sunuluyor. (Ankara/EVRENSEL)