Zeytinburnu Davutpaşa'da 3 yıl önce bir iş merkezinde meydana gelen patlamada yakınlarını kaybedenler, olayın meydana geldiği yerde anma töreni düzenledi.

Olayda hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarından oluşan bir grup, Davupaşa Terazidere Metrosu'nda toplandıktan sonra, 'Sorumlular belli, hesap sorulsun', 'İş kazası değil bu bir cinayet' sloganları eşliğinde, olayın meydana geldiği yere kadar yürüdü.

Burada, patlamada yaşamını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra olayın meydana geldiği binanın yıkılmasının ardından boş kalan araziye diktikleri çiçeklerin üzerlerine, hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını bıraktı. Bu sırada yaşamını yitirmiş kişilerin yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

'3 YILDIR SESLERİNE, KOKULARINA HASRETİZ'

Olayda eşi Gülhan Çabuk'u kaybeden İdris Çabuk, grup adına yaptığı açıklamada, 'Sizin hiç anneniz, babanız öldü mü? Benim bir kere öldü... Sizin hiç kardeşiniz, teyzeniz, dayınız, komşunuz, dostunuz, yariniz, canınızdan çok sevdiğiniz bir yakınınız öldü mü? Tam 3 yıl oldu. 3 yıldır seslerine, kokularına, sıcaklıklarına, yarenliklerine hasretiz. 3 yıl önce Davutpaşa maytap atölyesinde meydana gelen patlamada canlarımızı kaybettik' diye konuştu.

Çabuk, bu acının, olayda hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarını bir araya getirdiğini belirterek, 3 yıldır adalet arayışlarının sürdüğünü söyledi. Çabuk, İdari mahkemelere açtıkları davalarda, Zeytinburnu ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri ile İçişleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarını sorumlu bulan kararların verildiğini ifade ederek, 'Gidenleri geri getirmese de, sorumluların tespiti ve yargılanmasına yol açan gelişmeler nedeniyle buruk bir sevinç yaşıyoruz' dedi. Açtıkları davaların yavaş yavaş sonuçlandığına işaret eden Çabuk, sözlerini şöyle tamamladı:

‘SESİMİZ GÜÇLENDİKÇE GÖRÜLÜR OLACAĞIZ’

'Bütün kaygımız ve mücadelemiz, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmamasıdır. Mücadelemizin amacı, işçi güvenliğinin sağlandığı, daha insani çalışma koşullarının yaratılmasıdır. Denetim sorumluluğu olanların görevlerini gereği gibi yapmasıdır. İstedik ki bir daha Davutpaşalar olmasın. Başka yürekler, canlar yanmasın. İstedik ki Davutpaşa unutulmasın. Unutturmamak için patlama alanının park yapılmasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesinden talep ettik. Ama yapmadılar. Biliyoruz ki bir arada olmamız sayesinde sorumlular adalet karşısına çıkarılıyor. Biliyoruz ki sesimiz güçlendikçe duyulur, görülür olacağız.'

Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız dağılırken, patlamada ölenlerin anısına bugün Bayrampaşa Merkez Camisi'nde ikindi namazının ardından mevlit okutulacak.

Davutpaşa'da 31 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen patlamada, 21 kişi ölmüş, 116 kişi yaralanmıştı.

Olayla ilgili soruşturmanın ardından açılan ve Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada, Zeytinburnu Belediyesinden 5, bina sahibi 2i ve patlamanın olduğu atölyenin bir çalışanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eski İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış yargılanıyor.

Davanın iddianamesinde sanıkların, 'görevi kötüye kullanma' ve 'taksirle öldürme' suçlarından cezalandırılması isteniyor.