"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları ve ‘Akademik nöbet’ başlatacaklarını açıklamaları gerekçesiyle dün İstanbul'da gözaltına alınan 3 akademisyen adliyeye sevk edildi. 

Adliye önünde toplanan 100'e yakın akademisyen ve öğrenci, 3 akademisyene destek açıklamasında bulundu. Savcılıkta ifadeleri alınan 3 akademisyen tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Esra Mungan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Kıvanç Ersoy ile bildiriye imza attıktan sonra işten çıkarılan Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi Muzaffer Kaya, çıkarıldıkları mahkemede "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı.

AKADEMİSYENLER: PİŞMAN DEĞİLİZ

Mahkemede yaşananları aktaran avukat Oya Meriç Eyüboğlu, akademisyenlerin savunmalarında suç işlemediklerini belirttiklerini söyledi.

Avukat Eyüboğlu, akademisyenlerin, “Biz barışın yaşam hakkının korunması ve tesisi için bu bildiriyi yazdık. Bir suç işlediğimizi düşünmüyoruz. Bir akademisyen ve yurttaş olarak ağır bir eleştiri hakkını kullanabilir ve imzalayabiliriz. Pişman değiliz, suçlu değiliz” diye savunma yaptıklarını aktardı.

"BESE HOZAT'TAN EMİR Mİ ALDINIZ" SORUSU

Akademisyenlere, savcılıkta, “Bese Hozat’tan mı emir aldınız?”, “PKK terör örgütü müdür?” benzeri sorular sorulduğu bilgisi de avuakat Eyüboğlu tarafından paylaşıldı.

ÇAĞLAYAN’DA DESTEK AÇIKLAMASI

3 akademisyenin savcılığa sevk edildiği sıralarda Çağlayan Adliyesi önünde toplanan öğrenci ve akademisyenler, destek açıklamasında bulundu. Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fatma Gök, "Bugün barış isteyen akademisyenler olarak Çağlayan Adliyesi'ndeyiz çünkü arkadaşlarımız, kendilerini fikirle ifade ettikleri için emniyetteler şu anda. Onları bekliyoruz. Söylediklerinin biz de arkasındayız ve arkadaşlarımızın; barış isteyen, 'çocuklar ölmesin, ülkemizde barış içinde yaşayalım' diyen arkadaşlarımızın biran önce bırakılmalarını istiyoruz. Biz de bunun sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.