28 Şubat davasında aralarında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 5 sanık daha tahliye edildi. Bu kararla davada tutuklu sanık kalmadı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 28 Şubat davasında tahliye kararı çıktı.

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, heyeti tutuklu sanıklar dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Kenan Deniz ve emekli Tuğgeneral İdris Koralp'in tahliyelerine karar verildiğini açıkladı.

Bu karara "delillerin karartılma ihtimalinin olmaması, sanıkların tutuklulukta kaldıkları süreler" gösterildi.

Sanıklara, adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile 15 günde bir karakola imza atma şartı getirildi.

Sanıklardan, Balyoz Davası kapsamında hükmen tutuklu bulunan Çetin Doğan dışındakiler, Sincan Cezaevinden tahliye edilecekler.

28 Şubat davasında duruşma 7 Ocak’a ertelendi.

28 ŞUBAT DAVASI NEDİR?

28 Şubat süreci “Postmodern darbe” olarak adlandırılmıştır. 1997 yılı Şubat ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nun aylık toplantısı sonucu alınan ve 28 Şubat Kararları diye bilinen kararlar ile gelişen olayların ilk olarak Radikal Gazetesi yazarı Türker Alkan'ın 13 Haziran 1997 tarihli ve "Postmodern bir askerî müdahale" başlıklı yazısında tanımlanmasıyla gündeme girmiş ve Cengiz Çandar'ın etkisiyle yabancı basında da kullanılmaya başlanmıştır.

Bu sözün ilk olarak Cengiz Çandar tarafından kullanıldığı iddia edilse de, Çandar ilk olarak 28 Haziran 1997 günkü yazısında bu olaydan "postmodern darbe" diye söz etmektedir.

28 Şubat sürecinde "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak"la suçlanan 103 sanık hakkında dava açılmıştır.