Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’den 27 Mayıs’tan bu yana haber alınamıyor.

Akıbeti 26 gündür bilinmeyen Hurşit Külter için yapılan başvurulardan da herhangi bir sonuç alınamazken; adli, kolluk ve idari birimler, tanık ifadelerine rağmen Külter’in gözaltına alınmadığını savunuyor.

Kayıpların akıbetinin sorulduğu 17-31 Mayıs Kayıplar Haftası'nda gözaltına alınan Külter'in durumuna dair 26 gündür aile ve kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapılmadı.

Özel harekatçılara ait "BÖF @Tweet_Guneydogu" isimli sosyal medya hesabından Külter'in gözaltına alındığı duyuruldu.

İHD'li avukatlar ile Külter Ailesi'nin İl Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Valiliğe yaptıkları başvurularda, “Bizde yok” yanıtı verildi.

Söz konusu hesap bu paylaşımı yaptıktan sonra 12 saat askıya almış ve daha sonra yeniden aktifleştirerek, Külter'in infaz edildiğini yazıldı.

Olayın gündeme gelmesi, avukat ve ailenin yoğun ısrarlarına rağmen Şırnak Valiliği, konuya ilişkin ancak iki gün sonra yazılı bir açıklama yaptı ve “Emniyet birimlerimiz tarafından gözaltına alınmamıştır” dedi.

BM VE AİHM’E BAŞVURU

Külter'in akıbetini sormak için daha önce Birleşmiş Milletler'e (BM) "müdahil olması" başvurusu yapan İHD'li avukatlar 3 Haziran'da da AİHM'e başvuruda bulundu.

AİHM'e yapılan başvuruda, "Mahkemenin acilliyetle yaşam hakkının ihlal edildiğine dair kuvvetle muhtemel bilgi ve bulguların varlığı gereği tedbir kararı vermesini talep etmekteyiz" denildi.

Külter'in tanınan biri olduğuna vurgu yapan avukatlar, "Türkiye'deki konjonktür ve bölgedeki operasyonel faaliyetler başvurunun vahametini göstermektedir. Bölgede meydana gelen olaylarda yüzlerce sivilin öldüğü, birçok sivilin yaralandığı ve tutuklandığı raporlarda da görülmektedir. Yaşananlar ışığında mahkemenizin Şırnak Cumhuriyet Savcılığı, Şırnak Valiliği ile acilen temasa geçip tedbir kararı vermesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Külter’e ilişkin avukatların başvuruları BM ve AİHM tarafından kabul edilirken, AİHM aldığı kararla Külter'in akıbetinin Türkiye devletine sorulması yönünde karar verdi.

Külter’in gözaltına alınmasına görgü tanıklığı yapanların aktardığı bilgilere göre, Külter 27 Mayıs akşamı özel harekatçılar tarafından gözaltına alındıktan sonra "Şortlan" diye tabir edilen zırhlı araca bindirilerek, Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Gümüştepe Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Gümüştepe Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde 7 gün boyunca işkenceye tabi tutulan Külter’in daha sonra buradan alınarak, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na götürüldüğü öne sürüldü.

HDP Milletvekilleri ise Başbakan, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmuştu.

Adalet Bakanlığı'nın HDP'li vekillere herhangi bir yanıt vermediği öğrenilirken, Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, "konunun takipçisi olacaklarını" söylemekle yetinmişti.

Hurşit Külter'in yakınları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek muhalefet partilerinden konuya ilişkin girişimlerde bulunmasını istedi.

Külter'in abisi Ebubekir Külter, Ankara'da, CHP ve HDP'yi ziyaret etti. Cumartesi Anneleri ve Kayıp yakınları da haftalardır her eylemlerinde Külter’in akıbetini soruyor.

Hurşit Külter ile ilgili 27 Mayıs'tan itibaren neler yaşandığını şuradan inceleyebilirsiniz.