İçişleri Bakanlığı, 24 kişinin sosyal medyada yaptıkları "Afrin paylaşımları" dolayısıyla, "örgüt propagandası" yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afrin operasyonunun ardından sosyal medya paylaşımları nedeniyle 24 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ayrıca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü hakkında sosyal medya hesabından Afrin operasyonuna ilişkin yaptığı paylaşımlar nedeniyle soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Jandarma Özel Harekât (JÖH), Polis Özel Harekât (PÖH), Jandarma Komando Birlikleri ile İç Güvenlik operasyonları çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Hava ve Kara unsurlarınca 1.061 operasyon yapılmış, Terör örgütlerine yardım/yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 823 terör (PKK/KCK 170, AŞIRI SOL 11, DEAŞ 27, FETÖ/PDY 615,), 3.780 Uyuşturucu ve Kaçakçılık suçlarından ve 71 Düzensiz Göçle Mücadele Kapsamında olmak üzere toplam 4.674 KİŞİ gözaltına alınmıştır.

Ayrıca Afrin operasyonuna yönelik olarak sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şahıs gözaltına alınmıştır.”

DİYARBAKIR'DA 30 GÖZALTI

Öte yandan, Diyarbakır'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin Afrin kentine yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili sosyal medyada "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri" ve "silahlı terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ propagandası yaptıkları" iddiasıyla 30 kişi gözaltına alındı.

57 KİŞİYE SORUŞTURMA

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da Afrin operasyonunun başladığı 20 Ocak tarihinden itibaren sosyal medya paylaşımlarından dolayı 57 kişi hakkında re'sen soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Konuya ilişkin olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Türkiye sınırları ve bölgede güvenliği sağlamak amacıyla PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerince 'Zeytin Dalı' adlı harekatın başlatıldığı 20 Ocak 2018 tarihinden itibaren Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125/3-a, 216-1, 199 ve 301. maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesinde tanımlanan 'Kamu görevlisine hakaret', 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik', 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Türk Milletini, T.C. devletini ve devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama' ve 'Terör örgütü propagandası yapma' suçlarının unsurlarını oluşturan yazılar yayınladıkları belirlenen 57 kişi hakkında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160. maddesi uyarınca yasal gereği yapılmak üzere re'sen soruşturma başlatılmış olup, suç teşkil eden benzeri eylemlere ilişkin araştırmalar da devam etmektedir."