Dersim’in Çoleneser bölgesinde, içerisinde yaklaşık 230 kişinin, kadınlar ve erkekler ayrı şekilde gömüldüğü bir toplu mezar ortaya çıktı.

Bianet’in haberine göre İHD Dersim Temsilcisi Barış Yıldırım, Alacık köyündeki Roşnek mezrasında bulunan Çoleneser'de iki alanda toplu halde gömülmüş insan kemikleri olduğunu ifade etti.

Yıldırım, kemiklerin 1937-1938'de Dersim katliamı sırasında öldürülmüş kurbanlara ait olduğunu belirterek, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu.

Yıldırım, erkeklerle kadın ve çocukların ayrı şekilde topluca gömüldüğü bölgede, yaklaşık 230 kişi olduğunu söyledi. Savcılığa başvuran Yıldırım, tanık anlatımlarını kanıt göstererek, bölgede keşif yapılması talebinde bulundu.

Yıldırım, toprak altındaki insanların kimliklerinin tespit edilip, otopsi yapılarak ne şekilde öldükleri tespit edildikten sonra, defin ruhsatı düzenlenerek "insan onuruna uygun şekilde" ayrı mezarlara gömülmesi gerektiğini kaydetti.

Ayrıca, bu incelemenin sonucunda, olayda sorumluluğu bulunan kişiler hakkında kamu davası açılması talep edildi.

Kemiklerin bulunduğu yere yakın Gökçek köyünde 1994'te iki ailenin tüm fertlerinin kayıp olduğu iddiaları da gündeme gelmişti.

Yıldırım'ın Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, bu araştırmanın gerekliliği, Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemesi Kanunu, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Mezarlıklar Hakkındaki Nizamname ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne dayandırıldı.

Yıldırım'a göre, bu bölgede yapılan araştırma neticesinde bölgede gömülü olanların 1937-1938 yıllarında öldürülmüş olduğu anlaşılırsa, Dersim Katliamı'yla ilgili ilk resmi araştırma ve delil de ortaya çıkmış olacak.

ANF