İnsan Hakları Derneği (İHD), 23 Mart 2015 ile 3 Haziran 2015 tarihleri arasında 7 Haziran 2015 milletvekili seçimi çalışmaları sırasında siyasi partilere yönelik ihlallerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda HDP’ye yapılan saldırıların çokluğu dikkat çekiyor.

23 Mart 2015 ile 3 Haziran 2015 tarihleri arasında partilerin seçim bürolarına/araçlarına, adaylarına, mitinglere ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları sayısı 187 olup, bu saldırılardan 168’i HDP’ye, 12’si AKP’ye, 5’i CHP’ye ve 2’si MHP’ye olmuştur. Bu saldırılarda toplam 97 kişi darp edilip yaralanmış olup, bunlardan 93’ü HDP’lidir. Bu saldırılar nedeni ile 10 saldırgan gözaltına alınıp bunlardan 1’i tutuklanmıştır.

İMC'de yer alan habere açıklanan verilerin devamında ise ayrıntılı olarak şunlar yer aldı:

Partilerin seçim bürolarına/araçlarına, adaylarına, mitinglere ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınları:

HDP: 7 silahlı, 3 bombalı, 2 kundaklama olmak üzere 168 saldırı

AKP: 4 ü silahlı,1'i ses bombalı, 1'i kundaklama olmak üzere 12 saldırı

CHP: 1'i silahlı olmak üzere 5 saldırı

MHP: 1 silahlı olmak üzere 2 saldırı

Bu baskın ve saldırılarda darp edilen ve yaralananlar:

93’ü HDP li olmak üzere 97 kişi

Gözaltı ve tutuklamalar:

10 saldırgan gözaltına alındı, 1 saldırgan tutuklandı. (3 kişinin AKP seçim irtibat bürosuna saldırdığı, 2 kişinin CHP seçim irtibat bürosuna saldırdığı, 5 kişinin de HDP seçim irtibat bürosuna saldırdığı iddiasıyla)

Seçim çalışmaları sürecinde kolluk güçleri tarafından 1 MHP’li kadın yönetici ile HDP’li 183 kişi gözaltına alındı 8’i tutuklandı.

2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Bu süreçte Şırnak ili İdil ilçesi Kozluca Köyünde HDP seçim konvoyunun köyden çıkışından hemen sonra köylüler arasında meydana gelen çatışmada 2 Hüda-Par taraftarı yaşamını yitirmiş, 2 HDP taraftarı ise ağır yaralanmıştır.

Gözaltı ve gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muamele: Tamamı HDP’li 32 kişi

Yasaklamalar:

HDP:

1 Miting Meydanı,

1 Yürüyüş Engellendi,

1 Konser Yasaklandı,

2 Miting Yasaklandı

Raporun tatmamını okumak için tıklayın...