15 Temmuz darbe girişimini planladığı iddia edilen kişilerin arasında yer aldığı 221 sanıklı "Genelkurmay çatı davasında" bugün ilk duruşma başladı.

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusu’ndaki Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan davada, darbe girişimini planladıkları iddia edilen "Yurtta Sulh Konseyi"  üyelerinden Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Sorumlusu Tuğgeneral Mehmet Partigöç, eski Tümgeneral ve Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Mehmet Dişli ile eski 28'inci Mekanize Tugay Komutanlığı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu'nun da bulunduğu 38 kişi hakim karşısına çıktı.

Hürriyet’in haberine göre; Olay gecesi öldürülen Semih Terzi dışındaki "Yurtta Sulh Konseyi" üyeleri için 2 bin 988’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR

Dosyada adı geçen 221 sanığın 200'ü tutuklu, dokuzu tutuksuz, 12'si firari durumunda. Sanıklar, "Anayasayı ihlal“, “Cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırma girişiminde bulunma“, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak" ile suçlanıyor.

Bu suçların yanı sıra sanıklar, darbe girişimi kapsamında ülke genelinde işlenen "Cumhurbaşkanına suikast“, “250 kişiyi şehit etme“, “2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs etme“ ve “Üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama" suçlamalarından da şehit ve mağdur sayısınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanıyor.

HAYATINI KAYBEDEN ASKERLERİN YAKINLARI İLE SANIK YAKINLARI ARASINDA GERGİNLİK

ilk duruşmada, hayatını kaybeden askerlerin yakınlarıyla sanık avukatları arasında gerginlik yaşandı. Haberde, ailelerin avukatlara, "Teröristleri savunanlar teröristtir" ve "Hepiniz teröristsiniz" diye bağırdıklarına yer verildi.

Sanıklardan darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında iki çocuğu olduğunu belirterek, "Adresi bilmiyorum. Tutukluyum" dedi.

İDDİANAMEDE ERDOĞAN, “MAĞDUR –MÜŞTEKİ”

Genelkurmay çatı iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Mağdur-müşteki“, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise "Mağdur" olarak yer alıyor.

Sincan Cezaevi Kampusu'ndeki duruşma salonunda görülen davada, sanıklar tek tek elleri kelepçeli şekilde jandarma komandoları tarafından getirilerek, basının görüntü alabilmesi için özel bir düzenleme yapıldı. Kampus etrafında toplananlar, sanıkları getirilişleri sırasında protesto etti. Sanıkların üzerine urgan atıldığı ve "idam isteriz" pankartları taşıdıkları bildirildi.

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusu’ndaki Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başlayan “Çatı davası" 16 Haziran'a kadar devam edecek.