21 yılı aşkın bir süredir tutuklu olan ve AİHM kararıyla yeniden yargılanan İlhan Çomak 12 Nisan'da Çağlayan Adliyesi’ndeki 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 13.30’da hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesi Çomak ve sanatçılar davaya çağrı yaptı.

21 yılı aşkındır tutuklu bulunan ve 3 yıldır yeniden yargılanan İlhan Çomak 12 Nisan tarihinde bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

Çomak, kaleme aldığı mektubunda, “Gönül gözünüz açıksa hâlâ, bu söylediklerime bigâne kalamazsınız sanırım. Dönüp dönüp bu tekrarı yaşamayalım artık. Ben yazmaktan bıktım, bıkacağım. Korkarım siz de okumaktan bıkacaksınız. Bıktığım bir diğer şey de bu bitmek bilmeyen cehennem, mahpusluğum yani. İçeride olmaklığımla 22 yıl geride kalıyor. 8 yıl daha yatırmak istiyorlar. Buna kocaman harflerle ZULÜM deyin siz! 12 Nisan'da buna son vermek için duyarlılığınızı bekliyorum. Sözünüzle, kaleminizle destek verin ki bu apaçık hukuksuzluğu birlikte aşalım. Beni yalnız ve sessiz bırakmayın” ifadelerini kullandı.

SANATÇILARDAN ÇAĞRI

Ahmet Telli, Pınar Aydınlar, Suavi, Ferhat Tunç, Muhammet Uzuner gibi pek çok sanatçı da bir videoyla herkesi Çağlayan’daki duruşmaya çağırdı.



KİMDİR İLHAN ÇOMAK?

1973 yılında Bingöl Karlıova’da doğdu. 1994 yılında 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken 16 günlük gözaltı süresinden sonra tutuklanarak İstanbul’daki Bayrampaşa Cezaevine konuldu. Gözaltında yoğun işkence gördüğünü belirtti, ama sesini duyuramadı. Polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanaklarının esas alındığını haykırdı ama nafile, yargılama Devlet Güvenlik Mahkemesinde gerçekleşti. En nihayetinde somut hiçbir delil olmadan, 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay’ın cezasını onamasının ardından AİHM’ye başvurdu. AİHM, 2007 yılında aldığı kararla İlhan’ın adil yargılanmadığına ve yargılanmamın yenilenmesine hükmetti. 2013’te yeniden yargılanmasına başlandı. Avukatları, 20 yılı aşkın tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliyesini istedi, ancak mahkeme, ‘delil karartma’ şüphesiyle tutukluluğunun devamına karar verdi.

2 Temmuz 2015’te yapılan duruşmada da mahkeme aynı kararı verdi. 22 Aralık’ta STK’lar, sanatçılar ve birçok kesim tahliyesi için mücadele etti, ancak o gün yapılan duruşmada da karar değişmedi.



Yaşamı, yakın zamanda gösterime girecek olan ''Gönderen: İlhan Sami Çomak'' ismli belgesele konu olan Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yatan Çomak’ın Gitmeler Çiçek Kurusu, Açık Deniz, Günaydın Yeryüzü ve Kedilerin Yazdığı İlahi isimli 4 şiir kitabı bulunuyor. (Demokrat Haber)